Web Analytics

Зеленський в Раді про недоторканність: депутати винайшли вічний двигун політичного життя

Президент України Володимир Зеленський звернувся до народних депутатів, які розглядають проєкт «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)». 

«Шановні народні депутати, дорогі українці! Кажуть, що наша наука у плачевному стані. Це неправда. Бо українські депутати зробили дійсно геніальне відкриття. Вони винайшли вічний двигун політичного життя. Працює дуже просто, спочатку кандидати в депутати обіцяють зняти недоторканність, потім провалюють голосування, потім народ забуває. А на наступних виборах кандидатам знову є що обіцяти. Це працює майже 20 останніх років, але цьому ґаджету час відправитися на звалище історії», — заявив Зеленський. 

За його словами, вчора «дехто намагався зірвати це голосування».

«Я думаю, громадяни здогадаються, хто ці люди, коли побачать поіменний список голосування. Біля їх прізвища буде написано, на жаль, «проти». Я хочу вкотре розвіяти усі міфи та усі політичні маніпуляції — у депутатів зберігається імунітет. Вони не будуть нести відповідальності за політичні рішення, за голосування чи будь-які політичні і публічні виступи. Мова про дозвіл на притягнення до кримінальної відповідальності. Вибачте, але якщо депутат збиває людину або кришує видубиток бурштину, або вчиняє будь-які інші кримінальні злочини, він повинен нести відповідальність. Це законодавчий орган державної влади, це парламент, а не маліна, де можна 5 років ховатися під куполом», — сказав глава держави. 

Він навів перелік держав, в парламентах яких відсутній імунітет від кримінальних злочинів — Австралія, Великобританія, Іспанія, США, Канада, Німеччина, Австрія.

«Просто зробіть те, що ви обіцяли довгі роки людям. Простим українцям. Зняття недоторканності вимагає зараз 90% громадян України. І я дуже не раджу вам перевіряти достовірність цієї цифри вживу. І дивитися, скільки саме з них завтра прийде під стіни Верховної Ради України», — сказав Зеленський. 

У першому читанні народні депутати України підтримали законопроєкт «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)» №7203. Аби ухвалити закон, у другому читанні необхідно 300 голосів «за». В разі остаточного прийняття депутати будуть позбавлені недоторканності з 1 січня 2020 року.

Зауваження щодо дотримання процедури (регламенту Верховної Ради, Конституції) внесення змін висловлювали народні депутати від фракцій «Європейська Солідарність», «Батьківщина», «Голос», «Опозиційна платформа — За Життя».

Противники голосування кажуть: вони не проти законопроєкту, вони за те, щоб воно було прийнято бездоганно, щоб не було підстав оскаржити його у Конституційному Суді. 

Засідання Верховної Ради транслює телеканал «Рада».