Web Analytics

Мінрегіон пропонує розділити Харківщину на чотири райони

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та інфраструктури запропонувало скоротити кількість районів Харківської області майже в сім разів. Голова обласної ради Сергій Чернов дорікає, що при розподілі не врахували думку регіону.

Проект адміністративно-територіального устрою Харківської області розмістив на своїй сторінці у Facebook віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко.

«Кіровоградська, Рівненська, Харківська — вже традиційно даю моделі ідеальних областей, нового адмінтерустрою», — зазначив він.

Проекти готувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та інфраструктури. Воно пропонує залишити на Харківщині чотири райони — з центрами в Харкові, Ізюмі, Куп’янську і Первомайському:

  • Харківський — з населенням 2 млн 97,1 тис. людей (у тому числі в Харкові — 1 млн 439,1 тис.)
  • Ізюмський — 184,7 тис.
  • Куп’янський — 139,4 тис.
  • Первомайський —  257,4 тис.

Мінрегіон також запроектував 48 об’єднаних територіальних громад: 17 міських, 23 селищних і вісім сільских.

Допис Зубка прокоментував голова Харківської облради Сергій Чернов, який раніше вже висловлював зауваження до планів Мінрегіону щодо формування чотирьох районів.

«Шановні «монополісти ідеології децентралізаціі», а вам думка регіонів зовсім не потрібна? Чи вам комфортніше обговорювати майбутнє усіх регіонів без регіонів? Розпочніть з міста Києва, де ви всі живете, і покажіть усій країні приклад, реалізуйте пілотний проект — Київ! Сумно, що розпочинали нормально, а продовжуєте як самозакохані і неперевершені стратеги з Печерських Пагорбів!» — написав Чернов.

Фото: Facebook/Геннадій Зубко

Нову модель адміністративно-територіального устрою Мінрегіон презентував у липні. Міністерство пропонувало створити в Україні 102 райони замість 468. З них 92 — на підконтрольній території, 10 — на окупованій частині Донбасу та в Криму.

 «Нова система адміністративно-територіального устрою дозволить сформувати якісний менеджмент європейського зразка — за показниками розвитку людського потенціалу, якісних послуг і секторальних реформ. Також це дасть можливість не лише побудувати якісну модель управління, а й ефективно використати кошти на місцях, які нині спрямовуються на існуючі майже пів тисячі райдержадміністрацій», — пояснював Геннадій Зубко.

За планами Мінрегіону, в кожній області має бути від трьох до п’яти районів (на Донеччині та Луганщині — додатково ще по три на нині окупованих територіях).

У Харківській облраді тоді виразили незгоду з такою пропозицією. Як заявив голова облради Сергій Чернов в ефірі «Громадського радіо», він був «здивований, що повністю проігнорована точка зору робочої групи Харківської області».

За словами Чернова, київські експерти пропонували чотири райони, харківські — дев'ять, але потім погодилися, що оптимальним варіантом для області буде сім районів. Таке компромісне рішення погодила робоча група, до якої увійшли представники місцевого самоврядування, адміністрацій, науковці, громадські діячі, а також самого Мінрегіону.

«Я хотів би запросити експертів, щоб вони поїздили по Харківській області і подивилися на логістику і на майбутнє того устрою, який вони пропонують. Ми ж говоримо про наближення послуг і їх ефективність, а не навпаки», — казав Чернов.

Наразі в Харківській області – 27 районів.

Читайте MediaPort у Telegram