Web Analytics

У саду Шевченка псують майно і намагалися вкрасти лебедів — міськрада

Частину харківського саду Шевченка 17 липня відкрили після реконструкції. За тиждень там вже зафіксували низку випадків вандалізму.

Про порушення порядку розповів директор Департаменту з питань інформації та зв’язків з громадськістю Юрій Сідоренко, передає UA: Харків.

За його словами, в першу ж ніч невідомі викрали та зламали п’ять форсунок для поливу газону. Також зламали стовп освітлення, декілька декоративних кущів, відірвали гілки на 12 деревах, пошкодили лавки.

«Декілька спроб вкрасти лебедів. Озера забруднені порожніми пляшками. Граніт розмальований фарбами та маркерами і так далі, — продовжує Сідоренко. — У саду є договір, якщо я не помиляюсь, з муніципальною охороною. Їх там ще замало. Їм треба побудувати десь приміщення, і тоді їх вже буде, сподіваємось, достатньо».

Суму збитків ще не підрахували.

Сад охороняють цілодобово. Охоронці парку розповідають, що днями до однієї з водойм заліз нетверезий чоловік. Їм доводиться попереджати відвідувачів саду, що не слід чіпати лебедів.

«Ми усіх попереджаємо, щоб руки не протягували до лебедів, тому що вони кусаються, можуть ударом крила перебити дитині руку. Усіх попереджаємо. Просимо, щоб усі дотримувалися порядку. І дивилися за дітьми», — зазначив охоронець Борис Севастьянов.

Частина саду Шевченка після реконструкції. Фото: Павло Пахоменко

Ситуацію прокоментував в ефірі служби новин «Харківські ізвєстія» міський голова Геннадій Кернес. На його думку, на такі випадки хуліганства мають реагувати перш за все самі харків’яни.

«Що стосується плавання у фонтані, думаю, що ці люди просто не мають глузду і не розуміють, що вони роблять. Якщо вони діють свідомо, думаю, найближчим часом давати їм відсіч будуть самі відпочивальники, які все це бачать. А просто придумати охорону — ніякої охорони не вистачить, якщо постійно будуть такі спроби без нарікання з боку людей. Мені показували відео: заліз у фонтан, пливе від борту до борту, а люди сидять, ніхто йому ані слова не каже. Він «сухий з води» вилазить, як кажуть, і йде собі спокійно далі. Або стрибають з мосту, або залазять на струмінь, щоб сфотографуватися», — каже мер.

Міський голова нагадав, що випадки вандалізму траплялися й раніше. Наприклад, після реконструкції Червоношкільної набережної (нині Гімназійної — ред.) невідомі неодноразово відривали та уносили кам’яні кулі з огорожі, трощили лавки.

«Ми можемо робити багато, але головне — щоб ми це цінили», — резюмував Кернес.

Реконструкцію саду Шевченка почали у 2016 році. Очікувалося, що вона триватиме до кінця 2018 року, проте роботи тривають. У міськраді сподіваються завершити їх у 2020-му. 

Читайте також: Як виглядає частина Саду Шевченка після оновлення: фото

Читайте MediaPort у Telegram