Web Analytics

«Виключна ситуація»: в ЦВК підтвердили реєстрацію Куницького

Голова Центральної виборчої комісії України Тетяна Сліпачук прокоментувала ситуацію з реєстрацією кандидатом Олександра Куницького, який балотується по округу №169 у Харкові.

«На сьогодні ми маємо кандидата, якого дійсно зареєстровано і який має як українське, так і іноземне громадянство», — сказала сьогодні на брифінгу Сліпачук.

  • 11 липня Центрвиборчком скасував реєстрацію кандидата по харківському округу №169 Куницького у зв'язку із його перебуванням за кордоном протягом 264 днів. 
  • 14 липня Шостий апеляційний адміністративний суд визнав протиправною та скасував постанову ЦВК про скасування реєстрації Куницького. 
  • 18 липня справу розглядав Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду України. Представник партії «Слуга Народу» Олександр Качура повідомив, що Верховний Суд підтвердив протиправність рішення ЦВК за позовом Куницького.
  • На сайті Центрвиборчкому дані про кандидата Куницького більше не містяться у розділі «Кандидати, що вибули», а розміщені у відповідному переліку кандидатів по округу №169.  

Рішення Верховного Суду у реєстрі судових рішень не опубліковано. 

Сліпачук стверджує, що Верховний Суд спростував «всі доводи, на яких базувалося рішення Шостого апеляційного адміністративного суду», «як такі, що є хибними чи неправильними».

«В тому числі і доводи щодо недодержання строків, предмету оскарження і таке інше. Між тим, і в Шостому апеляційному суді, і у Верховному Суді пан Куницький підтвердив своє іноземне громадянство. […] 4 ст. Конституції встановлює, що в Україні є єдине громадянство. З цього і виходила ЦВК, коли оцінювала документи. Це є для нас важливим. Я не знаю, як ви, але для мене в Україні є тільки громадянство України, єдиної Батьківщини, в якій я існую, надає мені права, в тому числі встановлює для мене обов’язки. Це питання, яке було фактично встановлене судами, воно фактично залишилося без правової оцінки. Це теж треба розуміти», — сказала голова ЦВК.

Коментуючи судову практику, вона зазначила, що ЦВК завжди керувалася нормами закону, а деякі рішення судів, на її думку, є нонсенсом і такими, що свідчать про перейняття функцій ЦВК.

«Ми не займаємося політичною діяльностю, для нас не існує назв партій з точки зору політичних вподобань, прізвищ певних кандидатів з точки зору будь-яких вподобань, для нас існує закон і дотримання норми закону. Судова гілка влади має з повагою відноситися до того, які рішення приймаються ЦВК. І на мій погляд, ті ситуації, коли судові рішення зобов'язують ЦВК реєструвати тих чи інших кандидатів, які подали завідомо неправдиві дані, наприклад, при реєстрації, вони є нонсенсом. Це рішення, коли судова влада фактично переймає на себе функції ЦВК», — сказала Сліпачук. 

На думку Сліпачук, це питання є виключним і таким, що потребує як юридичної відповіді, так і відповіді суспільства. 

Брифінг з ЦВК транслював UA: Перший


Скасовуючи реєстрацію Куницького, ЦВК посилалася не на факт подвійного громадянства, а на дані Держприкордонслужби, які, за словами заступника голови ЦВК Євгена Радченка, підтверджують відсутність Куницького в Україні протягом 264 днів.

За законом «Про вибори народних депутатів України», депутатом може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років.

За законом «Про громадянство України» проживання на території України вважається безперервним, якщо разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік — 180 днів. При цьому закон визначає, що не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу або зміна особою місця проживання на території України.

Куницький заявив, що виїжджав у відрядження як представник громадської організації на виконання редакційного завдання телеканалу «1+1». 

ЦВК заявила, що доказів про відрядження Куницький не надав. 

Позачергові вибори до парламенту призначені на 21 липня.