Web Analytics

«Реваншу не буде»: КСУ пікетували на підтримку закону про люстрацію

Кілька сотень людей влаштували акцію протесту біля будівлі Конституційного суду, вимагаючи не скасовувати закон «Про очищення влади».

Судді продовжили обговорювати закон «Про очищення влади» 4 липня, повідомляє прес-служба Конституційного суду України. Велика палата КСУ розглядала справу на закритій частині пленарного засідання.

У суді нагадали, що перевіряють на відповідність Конституції окремі положення закону за поданнями Верховного Суду і 47 народних депутатів. Деталі в КСУ не повідомили.

«Розгляд справи буде продовжено на одному з наступних пленарних засідань Великої палати Конституційного суду України», — зазначили в суді.

Під час розгляду справи біля будівлі КСУ відбулася акція протесту «Реваншу не буде», учасники якої висловлювали побоювання щодо скасування закону «Про очищення влади».

У мітингу взяли участь представники громадських оранізацій, партій «Голос», «Європейська солідарність», «Свобода», «Національний корпус».

«Об'єднані націоналісти пікетують Конституційний суд, де розглядається питання відміни закону про люстрацію. Скасування люстрації відкриває можливість проросійським реваншистам, регіоналам часів Януковича безперешкодно повертатися до влади. Ми не допустимо скасування закону про люстрацію, реваншу не буде», — прокоментував подію речник «Нацкорпусу» Роман Чернишев на своїй сторінці у Facebook.

Як передає «Громадське», на мітинг зібралися близько 400 людей. Протестувальники також наполягали на тому, що голова КСУ Наталія Шаптала теж підпадає під люстрацію, хоча досі працює у суді.

Фото: Facebook/svoboda.ua

Директорка департаменту люстрації Міністерства юстиції Анастасія Задорожна повідомила «Громадському радіо», що у разі визнання закону неконституційним на свої посади зможуть повернутися понад 900 люстрованих посадовців.

«У той час, коли закон про очищення влади почав діяти, більшість топових чиновників звільнилися за власним бажанням. Ще приблизно 1000 осіб були люстровані. Нині в Єдиному державному реєстрі осіб щодо яких застосований закон про очищення влади перебувають більше ніж 900 таких людей. Якщо ж закон України про очищення влади буде відмінений, то всі ці особи матимуть можливість повернутися на державні посади», — розповіла Задорожна.

Загалом, за її словами, під закон про люстрацію підпадають близько 5 тисяч держпосадовців часів Віктора Януковича. Серед них судді, прокурори, люди, які обіймали керівні посади в міністерствах і центральних органах виконавчої влади, а також причетні до подій на Майдані.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман закликав всі гілки влади не допустити згортання люстраційних процесів. Він повідомив, що звернувся до Верховної Ради з проханням розглянути законопроект №2695 («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади» — ред.), який ще чотири роки тому розробив уряд спільно з експертами, громадськими активістами і народними депутатами. За словами Гройсмана, законопроект удосконалює закон про люстрацію і виконує рекомендації Венеційської комісії.

«Цей крок унеможливить спроби перегляду та скасування люстраційних процесів. І чинний парламент спроможний прийняти цей закон», — каже прем’єр.

Закон «Про очищення влади» набув чинності у жовтні 2014 року. Він забороняє високопосадовцям, які були при владі за часів президентства Віктора Януковича, упродовж 10 років обіймати посади у виконавчій владі.

Читайте MediaPort у Telegram