Web Analytics

Нацбанк презентував нову банкноту у 1000 гривень

З 25 жовтня 2019 року в Україні вводиться в обіг банкнота нового найвищого номіналу — 1000 гривень.

Про це сьогодні повідомляє прес-служба Національного банку України. 

На лицьовій стороні банкноти зображено Володимира Вернадського.

«Його обрано за видатний внесок в історію України як філософа, природознавця, засновника цілої низки нових галузей науки – геохімії, біохімії, радіогеології. Він також є одним із засновників і першим президентом Української академії наук, створеної у 1918 році», — сказав голова НБУ Яків Смолій.

На зворотній стороні — зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

В НБУ також повідомляють, що монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом та будуть виведені з обігу з 1 жовтня 2019 року. Відтоді їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу.

Також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок.

З вилученням дрібних монет і введенням в обіг банкноти нового номіналу — номінальний ряд гривні скоротиться із 17 до 12 номіналів.

«Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет та 6 номіналів банкнот. Так він стане більш впорядкованим, — сказав Смолій. — Саме ряд з 11-13 номіналів є найбільш вживаним підходом для провідних країн у різних куточках світу — від США, Канади, Великої Британії до Чехії, Данії, Швейцарії та Австралії».

Упорядкування номінального ряду банкнот і монет гривні в НБУ пояснюють зручністю для користувачів та економічною доцільністю.