Web Analytics

На Харківщині знижується захворюваність на кір — лабцентр

Незважаючи на зниження, Харківщина все ще очолює список регіонів, де реєструють найбільше випадків кору. Медики нагадують, що єдиним надійним захистом від хвороби є вакцинація.

За останній тиждень захворюваність на кір на Харківщині знизилась на 25,8%, повідомляють у Харківському обласному лабораторному центрі. Медики зафіксували 72  випадки, з них 27 — у дітей. Найбільше хворих у Харкові — 53. У Харківському районі — 10, у Вовчанському, Нововодолазькому та Зміївському — по два, Богодухівському, Куп’янському районах і Люботині — по одному.

Від початку року в регіоні було понад 4300 випадків кору, з них майже 69% — у дорослих. За даними лабцентру, 70,3% захворілих — нещеплені.

Загалом медики зареєстрували 122 спалахи, під час яких захворіли 745 людей. Наразі протиепідемічні заходи тривають у 21 закладі, серед яких Харківський національний університет ім. Каразіна, Харківська гімназія №12, Харківський машинобудівельний коледж, дитячий садок №317, Харківський обласний медичний коледж, Харківський національний університет цивільного захисту.

«Незважаючи на зниження захворюваності чотири тижні поспіль, епідемічна ситуація в області залишається неблагополучною, рівень захворюваності — високим», — зазначають у лабцентрі

За оперативними даними Міністерства охорони здоров’я, за тиждень найбільше нових випадків кору зареєстровано у Харківській області, Києві, Львівській, Чернівецькій і Рівненській областях. З початку року захворіли понад 54,7 тис. людей — близько 25,7 тис. дорослих і 29 тис. дітей. Від ускладнень кору померли 18.

Міністерство звертає увагу, що щеплення є єдиним надійним захистом від кору, і діти мають отримати обидві дози за календарем. Вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору скасовані — це надає можливість безоплатно вакцинуватися і дітям, і дорослим. Також можна робити щеплення немовлят віком від шести місяців. Вакцину також мають отримати діти, чиї батьки отримали фальшиву довідку про вакцинацію.

Інфографіка: moz.gov.ua

За даними МОЗ, наразі всі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США. Станом на 20 червня в Україні було 750 336 доз.

«Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент або управління охорони здоров’я у вашій області», — кажуть у міністерстві.

Читайте MediaPort у Telegram