Web Analytics

До 2050 року населення Землі збільшиться на 2 мільярди — ООН

Найбільш стрімкими темпами населення зростає в найбідніших країнах світу. 

Прогнози наводяться у доповіді щодо глобальних демографічних змін і перспектив, головні тези якої цитує прес-служба Організації Об’єднаних Націй.

За підрахунками аналітиків ООН, населення планети в найближчі 30 років збільшиться на 2 млрд людей і до 2050 року досягне 9,7 млрд. Половина приросту припаде на дев'ять країн: Індію, Нігерію, Пакистан, Демократичну Республіку Конго, Ефіопію, Танзанію, Індонезію, Єгипет і США.

Аналітики вважають, що вже у 2027 році Індія випередить Китай і стане найнаселенішою країною в світі. А кількість мешканців тропічної Африки до 2050 року може подвоїтися.

«Найбільш стрімкими темпами населення зростає в найбідніших країнах світу, що призводить до додаткових труднощів у боротьбі з бідністю, нерівністю і голодом, а також підриває зусилля зі зміцнення систем освіти та охорони здоров'я», — коментує прогнози заступник генерального секретаря ООН з економічних і соціальних питань Лю Чженьмінь.

Фото: Facebook/UN.News.Centre

Автори доповіді також звертають увагу, що населення планети старіє. Найпомітніше — в країнах Європи і Північної Америки. У 2018 році кількість літніх людей, яким 65 років і більше, вперше перевищила кількість дітей віком до п’яти років.

Головними причини старіння світового населення у доповіді називають збільшення тривалості життя і зниження народжуваності. Сьогодні в світі на одну жінку в середньому припадає 2,5 новонароджених дитини, а до 2050 року цей показник може скласти 2,2.

«Експерти підкреслюють, що зменшення частки працездатного населення веде до серйозних проблем, зокрема пов'язаних із соціальним забезпеченням людей похилого віку, виплатою пенсій, зміною динаміки на ринку праці», — кажуть в ООН.

За прогнозами, до 2050 року в 55 країнах населення зменшиться мінімум на 1%. Серед них — Україна, Росія, Білорусь, Вірменія, Латвія і Литва. Скорочення пов’язують у першу чергу зі зменшенням рівня народжуваності.

Читайте MediaPort у Telegram