Web Analytics

«Нацкорпус» заперечує причетність до побиття харківського телеоператора

У харківському осередку партії «Національний корпус» кажуть, що їхні представники не нападали на оператора служби телевізійних новин «Вісті» Вадима Макарюка на території торговельного центру «Барабашово» 7 травня.

Події на ринку на брифінгу 10 червня прокоментував керівник Харківської обласної організації «Нацкорпусу» Костянтин Немічев.

За його словами, представники «Нацкорпусу» не могли напасти на Вадима Макарюка.

«Тому що ми всіх знаємо, з усіма спілкуємось. Я Вадима особисто знаю», — сказав Немічев.

Він назвав те, що трапилося, «спеціальною провокацією». «Я не бачу більше приводів, щоб така ситуація сталася», — сказав Немічев.

Водночас Костянтин Немічев підтвердив, що на «Барабашово» в той день приїжджали до 10 представників «Нацкорпусу». Сам він, за його словами, дізнався про ситуацію, коли йому зателефонували і розповіли про напад на оператора.

Голова харківського осередку «Нацкорпусу» пояснив, що організація надає підтримку бізнесменам, які звертаються по допомогу — говорять, що їх «б’ють під під’їздами, палять автомобілі, принижують». За його словами, належного реагування з боку правоохоронних органів на такі ситуації немає.

«У нас малий бізнес незахищений. Його можуть «дерибанити» і принижувати, що ми бачимо зараз. Люди звернулись до нас, ми підписали меморандум про юридичну допомогу і взаємодію від громадської організації «Терен Схід», — сказав Немічев.

Події 7 червня він описав так:

«Просто були підприємці в магазині. Магазин належить жінці (за даними ТЦ «Барабашово», це не відповідає дійсності, павільйон має бути звільнений, за рішенням апеляційного суду, що набуло чинності — ред.), а не, як писали, якомусь АТОшніку, якого як раз на цей конфлікт вивели, поставили з медалями, погонами якимись. Форма — штани одні, а кітель інший. Це й були АТОшнікі для картинки, з медалями».

«Люди в зеленій формі зайшли і сказали: «Виматуйтесь звідси!» Підприємці вийшли, запустили стрім і подзвонили нашим людям. У нас теж є люди з Національного корпусу, вони підприємці, ми також їх захищаємо. Вони подзвонили поспілкувалися, сказали, що у них халепа, — продовжив він. — На той момент вже зрізали двері, тобто не зрозуміло, навіщо АТОшник прийшов до себе в магазин, як вони кажуть, і почав зрізати ці двері. Вони оточили магазин, а підприємці почали стягуватися на допомогу».

Фото: hk.npu.gov.ua

Костянтин Немічев прокоментував заяву адміністрації «Барабашово» стосовно чоловіка, який під час конфлікту стріляв у бік Вадима Макарюка. На сторінці торговельного центру у Facebook розмістили відповідні фото- і відеоматеріали та зазначили, що чоловік є представником «Нацкорпусу» і брав участь у низці партійних заходів».

Немічев каже, що цього чоловіка в його організації немає.

«Ця людина ніякого відношення до «Національного корпусу» не має. Але я його бачив на акціях, тому, можливо, він приходив, але не з Національним корпусом», — сказав Немічев.

Внаслідок сутичок на ринку «Барабашово» 7 червня постраждало, за первісною інформацією, дев'ятеро людей. Найтяжчі травми отримав телеоператор Вадим Макарюк. Він досі в реанімації у тяжкому стані. Лікарі діагностували геморагічний інсульт, що стався внаслідок крововиливу у мозок після побиття. 10 червня поліція підтвердила інформацію про сімох постраждалих. 

Вадим Макарюк (по центру з камерою у червоній футболці) та представники «Національного корпусу» під час акції протесту біля офісу компанії АВЕК у травні 2019 року. Фото: Нацкорпус

Напад на Макарюка поліція розслідує за трьома статтями: за ч. 2 ст. 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста), ч. 1. ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) та ч. 2 ст. 187 (розбій) Кримінального кодексу України. Також відкриті провадження за ч. 1 ст. 293 ККУ — групове порушення громадського порядку, та ст. 125 ККУ — умисне легке тілесне ушкодження.

Коментуючи розслідування, начальник Слідчого управління Головного управління Національної поліції в Харківській області Сергій Чиж зазначив, що всі учасники конфлікту на «Барабашово» встановлені. На питання, чи належать нападники до «Національного корпусу», він відповів: «Я не хочу давати акцент на даному напрямку. Це люди були в цивільному одязі, ми на даний час розуміємо хто, лише збираємо доказову базу».

Всіх, хто був свідком нападу, має фото- і відеоматеріали з місця подій, просять звернутися до поліції за телефоном 102 або (057) 705 96 82 або через колегу Вадима Макарюка Анну Черненко.

Читайте також: Журналісти вимагають від Авакова і Луценка належного розслідування побиття оператора

Читайте MediaPort у Telegram