Web Analytics

Луценко погрожує відповідальністю «реваншистам і капітулянтам»

Генеральний прокурор України Юрій Луценко відкрив низку кримінальних проваджень за фактами заяв представників української делегації у Тристоронній контактній групі у Мінську. 

Про це йдеться у відеозаяві Луценко, опублікованій на його особистому каналі в YouTube.

«Сьогодні я з подивом дізнався, що, виявляється, росіяни втратили якийсь контроль над терористичними угрупуваннями у Донецькій та Луганській області. Це не так. Достатньо взяти один із цих урядових білих телефонів, подзвонити керівнику Головного управління розвідки Міністерства оборони і дізнатися, що на посадах від командира взводу, роти, батальйону і вище знаходяться виключно офіцери Збройних сил Російської Федерації... Говорити про те, що це якісь сепаратисти, які виходять з-під контролю Росії — неправда», — відреагував Луценко на коментар з Адміністрації президента після сьогоднішньої загибелі двох українських бійців.  

Він також висловив обурення пропозицією української сторони у Мінській контактній групі щодо заборони українським військовим вогню у відповідь. «Я зробив так, як рекомендував президент. Подивився на фото своїх синів. Одного колишнього добровольця 55-ї запорізької бригади, а другого — студента. І вчинив те, що має зробити генеральний прокурор і громадянин», — сказав Луценко.

«Сьогодні я особисто зареєстрував в Реєстрі досудових розслідувань резонансну справу — за фактом готування до фінансування тероризму, тобто дій, вчинених з метою фінансового або матеріального забезпечення терористичної групи, вчиненого за попередньою змовою групою осіб. Це для тих, хто вважає, що можна відновити торговельні відносини із терористичними організаціями, котрі захопили українське майно, державне чи приватне, збирають нібито податки, а ми з ними будемо торгувати. Беручи на себе відповідальність за 4 млрд боргів ОРДЛО по електроенергії і воді», — заявив генпрокурор.

«Ще одна справа — за фактом готування до перешкодження законній діяльності Збройних сил України та інших військових формувань в особливий період проведення антитерористичної операції. І ще одна справа — за фактом державної зради, тобто діяння умисного вчинення громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, недоторканності, обороноздатності, державної, економічної та інформаційній безпеці України, надання іноземній організації, державі, або їх представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України», — сказав Луценко.

«Це фактові справи. Але хочу прямо сказати усім реваншистам і усім капітулянтам: усім, хто попробує гратися з українським законом, отримає гідну відповідь», — заявив генпрокурор.

Після інавгурації Володимира Зеленського Юрій Луценко не подавав у відставку.  

30 травня в Адміністрації президента повідомляли, що готують матеріали на його звільнення.

Подання президента на звільнення глави МЗС Павла Клімкіна, глави Міноборони Степана Полторака та голови СБУ Василя Грицака у Верховній Раді розглянули у парламенті 6 червня. Жодне з них народні депутати не підтримали.