Web Analytics

«Залишити свою посаду не можу»: Зеленський відповів на петицію про відставку

Президент України Володимир Зеленський заявив, що підстав для його відставки немає.

Відповідь на електронну петицію з вимогою відставки президента Зеленського оприлюднена на сайті главі держави.

Володимир Зеленський зазначає, що умови, за яких президент має залишити свою посаду, визначені у статті 108 Конституції України. Відповідно до неї, повноваження достроково припиняються у разі відставки, неспроможності виконувати свої повноваження за станом здоров'я, усунення з поста в порядку імпічменту і смерті.

«З об’єктивних і, сподіваюся, зрозумілих вам причин залишити свою посаду відповідно до пунктів 1, 2 та 4 я не можу. По-перше, я не можу знехтувати волею 73% виборців, які взяли участь у голосуванні у другому турі виборів президента України та підтримали мою кандидатуру. По-друге, я, звісно, втомлююсь (особливо у старому офісі з привидами комунізму в шафах), але в цілому непогано почуваюся. І планую й надалі підтримувати добру фізичну форму», — заявляє Зеленський.

Він також запропонував вимагати у народних депутатів прискорити голосування за проект закону «Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)», який подав до Верховної Ради наприкінці травня. На думку Зеленського, підтримка нардепами цього законопроекту дасть змогу домагатися відставки «у законний, а головне — реальний спосіб».

Фото: president.gov.ua

Автор петиції — харків'янин Максим Безрук — прокоментував телеканалу UA: Харків відповідь на своє звернення.

«Я не сподівався на відставку, але розчарований, що у відповіді ані слова про врахування критики, зміну риторики чи кадрової політики», — сказав Безрук.

Петицію «За відставку президента України Володимира Зеленського» оприлюднили на сайті глави держави 22 травня. Менш ніж за дві доби вона набрала понад 45 тисяч підписів — майже вдвічі більше, ніж треба для розгляду. Загалом звернення підтримали понад 60 тисяч людей. Голова Адміністрації президента Андрій Богдан заявив, що в АП петицію розглядають «як жарт».

29 травня Володимир Зеленський вніс до парламенту проект закону щодо процедури імпічменту. Верховна Рада 4 червня не включила його до порядку денного. 

6 червня Рада ухвалила закон «Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України», який подала група народних депутатів. Документ визначає правовий статус слідчих комісій парламенту, їхні повноваження та організацію роботи.

Читайте MediaPort у Telegram