Web Analytics

Міжнародний трибунал наказав звільнити українських моряків, захоплених РФ — МЗС

25 травня Міжнародний трибунал з морського права видав наказ, згідно з яким Російська Федерація має негайно звільнити затриманих у листопаді 2018-го року 24-х українських моряків та кораблі «Бердянськ», «Нікополь» і «Яни Капу».

Наказ стосується справи та відповідного запиту про тимчасові заходи, поданого Україною до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) у квітні 2019 року, повідомили у МЗС України 25 травня. 

Фото: МЗС

«Міністерство закордонних справ задоволене тим, що Трибунал ухвалив наказ про тимчасові заходи, яких вимагала Україна. Сьогоднішній наказ містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військово-морських кораблів та 24 моряків на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та звичаєвим міжнародним правом», — йдеться у заяві МЗС.

Запит про тимчасові заходи має на меті отримати захист від подальшої непоправної шкоди правам України під час розгляду справи по суті, зазначають в МЗС.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що «виконання РФ наказу Міжнародного трибуналу ООН про звільнення захоплених українських моряків і кораблів може стати першим сигналом з боку російського керівництва про реальну готовність до припинення конфлікту з Україною».

«Таким чином Росія може зробити крок до розблокування переговорів і вирішення створених нею проблем у цивілізований спосіб. Побачимо, який шлях оберуть у Кремлі. Але ми дуже чекаємо наших хлопців удома!», — написав Зеленський у соцмережах.

Позиція Міністерства закордонних справ РФ:

«Як раніше неодноразово зазначалося російською стороною, заяви, зроблені як Росією, так і Україною, при підписанні і ратифікації Конвенції ООН з морського права 1982 року, виключають можливість задіяння передбачених Конвенцією процедур вирішення спорів відносно інцидента 25 листопада 2018 року в районі Керченського проливу».

Росія має намір відстоювати позицію при розгляді справи по суті, наголошуючи на «відсутності у арбітража юрисдикції розглядати дану ситуацію в світлі згаданих вище обставин».

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив: «Росія має повернути кораблі, а головне — звільнити наших моряків».

«Почитайте мляву і беззубу заяву МЗС РФ щодо рішення Міжнародного Трибуналу з морського права, і зрозумієте масштаб сьогоднішньої перемоги», — написав Клімкін.

25 травня в різних регіонах України, в тому числі у Харкові, пройшли акції на підтримку українських моряків.