Web Analytics

Від мікробів до бога та світ метро: виставка художників-юнаків у Харкові

Проект «Гілки та рури» — частина дитячої програми Бієнале молодого мистецтва. Виставка відкриється сьогодні в арт-студії Aza Nizi Maza і триватиме до 7 червня. Вхід вільний.

«Розповідь про світобудову, про фантастичний та урбаністичний сади» — так описують виставку «Гілки та рури» її організатори. В експозиції — роботи 15-річного Михайла Івашури, підлітка з аутизмом, який малює метрополітен і міську забудову, і 14-річного Василя Верещагіна, який створює комікси та досліджує стріт-арт.

«Коли Міша перестав говорити, звертати увагу на людей, забув, що називав мене «мама», все, що лишилося — це малювання. І так ми почали вчити Мішу заново жити з нами, не йдучи остаточно в свій аутичний світ, а він продовжив малювати і ділитися своїм світом», — каже Наталія Івашура, мати митця і співзасновниця фонду «Квіти життя», що займається дітьми з особливостями аутистичного спектру.

Василь Верещагін, також відомий у комікс-спільноті під псевдонімом Васяжжот, створив свій проект у відповідь на тему Бієнале молодого мистецтва «Здається, я заходжу в наш сад». Зібравши докупи свої малюнки, він поділив їх на групи, групам дав латинські імена і пов’язав у єдину структуру, з’єднавши рурами. Виставку «Гілки і рури» він називає «енциклопедією живого і неживого».

Робота Василя Верещагіна. Фото організаторів виставки

На думку керівника студії Aza Nizi Maza Миколи Коломійця, обидва юнаки — приклад самостійних митців, які сформували свій стиль поза межами художніх шкіл.

«Вася — самодостатній художник, шалено працьовитий пацан, якому чхати на формальну художню освіту, йому головне — працювати, і мені це страшенно імпонує. Вася створює свою модель Всесвіту, від мікробів до бога. Світ Міши — це структура метрополітену, з його станціями та гілками. Він малює по пам’яті, промальовуючи найдрібніші деталі, математично вибудовуючи перспективу. Інколи малює прямо в метро, інколи шукає в інтернеті фотографії інших підземок. Люди тут умовні, схематичні, а метрополітен — майже фотографічна історія», — розповідає куратор.

Проект «Гілки та рури» — частина дитячої програми другої національної Бієнале молодого мистецтва. Як зазначають організатори, одне з завдань дитячої програми, яка стартувала раніше за основну частину Бієнале молодого мистецтва, — показати, що художнє висловлювання не ділиться на «доросле» і «дитяче», а юні митці часом здатні на більш потужне висловлювання, ніж старші колеги.

Виставка відкриється сьогодні о 19.00 в арт-студії Aza Nizi Maza (вулиця Чернишевська, 4) і триватиме до 7 червня. У травні вона працює за таким розкладом:

  • з понеділка по п’ятницю — з 16.00 до 19.30
  • щосуботи — з 11.00 до 18.00
  • щонеділі — з 11.00 до 15.00.

Відео Aza Niza Maza. Монтаж виставки

З 1 червня: вт-пт 13.00-18.00.

Вхід — вільний.

Основна програма Бієнале розпочнеться у вересні цього року і триватиме до кінця жовтня.

Читайте також: Миша рисует метро та А паркан — голий!

Читайте MediaPort у Telegram