Web Analytics

Як працюватиме система субсидій з травня: роз’яснення ХОДА

Субсидію на житлово-комунальні послуги вирішили і далі надавати готівкою. З травня безготівкова і готівкова форми діятимуть одночасно.

Про підсумки перших двох місяців надання субсидії готівкою розповіла в ефірі «Українського радіо — Харків» начальник відділу пільг та житлових субсидій Департаменту соцзахисту населення Харківської облдержадміністрації Ольга Балєва.

Вона нагадала, що субсидію надають готівкою вже упродовж двох місяців. Наразі рівень розрахунків за електричну енергію — понад 90%, за газопостачання — понад 44%, вивезення побутових відходів — 77%, житлові послуги — 64%, опалення — 80%. Як зміни у наданні субсидій вплинули на платіжну дисципліну, зможуть сказати згодом, поки що остаточних розрахунків немає.

Ольга Балєва також зазначила, що безготівкова форма була запроваджена з 1 січня, готівкова — з березня, а з травня вони існуватимуть паралельно. Субсидія готівкою — більше не експеримент і надаватиметься в подальшому.

Щодо необхідності подання у травні нового пакету документів вона пояснила:

«Якщо спочатку пропонувалось, що всім громадянам необхідно буде звернутися з 1 травня за перепризначенням житлової субсидії з новим пакетом документів, то я нагадаю: на сьогодні з новими документами до органів соціального захисту населення потрібно звертатися орендарям житла, внутрішньо переміщеним особам, домогосподарствам, в яких кількість фактично проживаючих осіб менше кількості зареєстрованих, домогосподарствам, де є працездатні особи, які не працюють і не оплачують єдиний соціальний внесок, а також домогосподарствам, де є члени сім’ї, зареєстровані за іншою адресою».

Якщо ніяких змін у складі сім’ї не відбувалося та вона не підпадає під ці категорії — нові документи надавати не потрібно, каже Балєва. Субсидію перепризначать автоматично.

За інформацією прес-служби Кабінету міністрів, автоматично перепризначену субсидію на новий період з травня видаватимуть пенсіонерам на пенсійну картку чи через Укрпошту, а всім, хто ще не на пенсії — через «Ощадбанк».

Тим, у кого будуть борги, запропонують перейти на безготівкову монетизацію субсидій.

«Важливо, щоб станом на травень не було простроченої понад місяць заборгованості за оплату комунальних послуг, тобто послуг, спожитих у березні. Борги за квітневу комуналку не братимуться до уваги при перепризначенні субсидії у травні», — зазначають у Кабміні.

Управління соціального захисту також не братимуть до уваги донарахування в платіжках додаткових обсягів природного газу за приведення до так званих стандартних умов.

Також не враховуватиметься заборгованість, яка виникла через те, що надавач послуги не уклав договір з «Ощадбанком» для перерахування субсидій у грошовій безготівковій формі.

Тим, у кого будуть борги, після їх погашення або укладення договору реструктуризації потрібно буде звернутися із заявою та декларацією про доходи в управління соцзахисту.

Літню субсидію, за інформацією Кабміну, розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у третьому-четвертому кварталах 2018 року.

Якщо у травні субсидію буде перепризначено на новий період — 2019-2020 роки — у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично. До уваги братимуться доходи першого-другого кварталів 2019 року.

Безробітні, які не були в цей час на обліку в центрах зайнятості, матимуть право на зимову субсидію на умовах сплати єдиного соціального внеску (22% від мінімальної заробітної платні — 918,06 грн) за будь-які три місяці цього періоду. Безробітні в селі мають право на допомогу без сплати ЄСВ за рішенням комісії.

З жовтня також планується запровадити монетизацію пільг — за зразком безготівкової монетизації субсидій через «Ощадбанк».

«Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соцзахисту, написати відповідну заяву і надати реквізити банківського рахунку в Ощадбанку. Після цього пільгу виплачуватимуть готівкою», — кажуть у Кабміні.

Читайте MediaPort у Telegram