Web Analytics

У справі про заворушення в Одесі 2 травня один обвинувальний вирок — МВС

За інформацією МВС, у справі щодо масових заворушень в Одесі навесні 2014 року, внаслідок яких загинули 48 осіб, винесли один обвинувальний вирок. Суд розглядає ще три обвинувальні акти.

Хід розслідування справи прокоментував сьогодні перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

«В кримінальному провадженні щодо трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року щодо однієї особи, яка визнала вину у вчиненому злочині (створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їх діяльності), винесено обвинувальний вирок. До суду направлено обвинувальні акти щодо трьох осіб», — зазначив Яровий.

Як уточнює «Громадське» з посиланням на прокуратуру Одещини, за результатами досудового розслідування статус обвинувачених мали 29 осіб, а 14 підозрюваних осіб перебувають у розшуку. 

За словами Ярового, з 2017 року слідчі допитали 1109 свідків, провели додаткові допити 13 потерпілих, опрацювали понад 1500 відеофайлів, наданих ЗМІ та свідками (загалом близько 2 терабайт інформації), та склали за результатами 222 протоколи.

Наразі досудове розслідування триває. «Продовжуються огляди і систематизація відео файлів, встановлення свідків і очевидців та їх допити», — каже Яровий.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні, яка стежить за ситуацією в країні з березня 2014 року, дійшла висновку, що влада не зробила все необхідне для забезпечення невідкладного, незалежного і неупередженого розслідування подій 2 травня в Одесі.   

«Минуло п’ять років, проте досі нікого не притягнуто до відповідальності за вбивство шести і насильницьку смерть 42 людей. Деякі з кримінальних проваджень, відкритих після цих трагічних подій, застрягли на етапі досудового розслідування, в той час як решта — на етапі судового розгляду, що свідчить про відсутність з боку влади справжньої зацікавленості у забезпеченні правосуддя для жертв і притягнення винних до відповідальності», — йдеться в інформаційній довідці «Відповідальність за вбивства та насильницькі смерті 2 травня 2014 року в Одесі».

Сьогодні в Одесі тривають масові заходи, пов’язані із п’ятими роковинами подій. Місцеві правоохоронці посилили заходи безпеки, обмежили рух транспорту.

Фото: od.npu.gov.ua

Куликове поле та Соборну площу перевірили вибухотехніки. Пройти можна тільки після перевірки. 

«Це обумовлено виключно завданням не допустити порушень публічного порядку та загрози життю і здоров’ю людей, які долучаться до вшанування пам’яті загиблих у Будинку профспілок», — пояснили в Головному управлінні Національної поліції в Одеській області.

2 травня 2014 року в Одесі побилися учасники ходи за єдину Україну і прихильники Антимайдану. Масові заворушення продовжилися на майдані Куликове поле, де був розташований табір «антимайданівців». У будівлі Будинку профспілок, де вони сховалися, почалася пожежа. Внаслідок пожежі, за даними Генпрокуратури, загинули 42 людини. Всього внаслідок заворушень загинули 48 людей, постраждали ще близько 250.

Правоохоронці відкрили низку кримінальних справ. У квітні 2015-го в ГПУ повідомили, що розслідування не підтвердило версію навмисного підпалу Будинку профспілок. За інформацією відомства, загоряння сталося через те, що представники протиборчих сторін закидали один одного пляшками із запальними сумішами.

Читайте MediaPort у Telegram