Web Analytics

Верховна Рада підтримала «мовний закон»

Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» сьогодні на ранковому засіданні парламенту підтримали 278 народних депутатів. Харківські мажоритарники переважно не голосували або були відсутні.

Про ухвалення закону повідомляється на сторінці президента Петра Порошенка у Twitter.

«Сьогодні відбулася справді історична подія. 278 парламентарів ухвалили Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Дякую народним депутатам за надзвичайно важливий для України закон, за чітку державницьку позицію!» — йдеться в повідомленні.

Проти закону висловилися 38 нардепів, сім утримались, ще 25 не голосували. 

За винятком тих, хто був відсутній або не голосував, законопроект переважно підтримали депутати фракцій «Блоку Петра Порошенка», «Народного фронту», «Батьківщини», «Радикальної партія Олега Ляшка», «Самопомочі», групи «Воля народу». У фракції «Опозиційного блоку» майже всі висловилися проти. Нардепи «Відродження» переважно були відсутні або не голосували, двоє — «проти», четверо — «за». Позафракційні — переважно «за».

Серед депутатів-мажоритарників, які представляють Харківщину, Анатолій Гіршфельд («Воля народу»), Володимир Кацуба («Відродження»), Олександр Біловол («Відродження»), Володимир Мисик («Відродження»), Олександр Фельдман («Воля народу»), Дмитро Добкін («Опозиційний блок»), Анатолій Денисенко (позафракційний), Віктор Остапчук («Відродження») були відсутні.

Дмитро Святаш («Відродження»), Віталій Хомутинник («Відродження»), Олександр Кірш («Народний фронт») не голосували.

Дмитро Шенцев («Опозиційний блок») і Євгеній Мураєв (позафракційний) були проти.

Валерій Писаренко («Відродження») утримався.

Серед депутатів, які пройшли за списками партій, Олена Кошелева («Радикальна партія Олега Ляшка»), Роман Семенуха («Самопоміч»), Ярослав Маркевич («Самопоміч»), Михайло Кобцев («БПП») проголосували «за».

Михайло Добкін («Опозиційний блок») — проти.

Сергій Тригубенко («БПП») та Ігор Котвіцький («Народний фронт») були відсутні.

Фото: Андрій Нестеренко, Facebook/verkhovna.rada.ukraine

Проект закону №5670-д подала група народних депутатів. Документом встановлюється, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова.

«Законом визначено статус української мови як єдиної державної мови передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначені цим Законом», — цитують документ у прес-службі Верховної Ради,

Українська мова як єдина державна «виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності і національної безпеки України».

Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і здійснення релігійних обрядів.

Завданнями закону є:

1) захист державного статусу української мови;

2) утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні;

3) забезпечення функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності і національної безпеки;

4) забезпечення застосування української мови як державної на всій території України у сферах суспільного життя, визначених цим Законом, а також у міжнародному спілкуванні, під час здійснення посадовими та службовими особами представницьких функцій;

5) забезпечення розвитку української мови для зміцнення національної ідентичності, збереження національної культури, традицій, звичаїв, історичної пам’яті та забезпечення її подальшого функціонування як державотворчого чинника української нації;

6) підтримка української мови шляхом сприяння: володінню українською мовою громадянами України; розвитку української жестової мови; застосуванню української мови відповідно до вимог українського правопису та інших стандартів; вживанню замість іншомовних українських слів, словосполучень і термінів у разі, якщо в українській мові існують рівнозначні відповідники, та підвищенню рівня обізнаності громадян про них; запобіганню вульгаризації української мови та змішування її з іншими мовами; поширенню знань про українську мову та її роль у розвитку української та європейської культур; популяризації діалектів і говірок української мови та їх збереженню; вивченню української мови в Україні та за кордоном;

7) поширення української мови у світі та сприяння в задоволенні мовних потреб закордонних українців і громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за межами України.

Законопроект 5670-д парламент ухвалив у першому читанні в жовтні 2018 року. 

Читайте MediaPort у Telegram