Web Analytics

Надію Савченко та Володимира Рубана звільнили з-під варти

Нардеп Надія Савченко та колишній голова Центру звільнення полонених «Офіцерський корпус» Володимир Рубан звільнені з-під варти у зв'язку зі спливом терміну запобіжного заходу. 

Про це «МедіаПорту» повідомили у прес-службі Броварського міськрайонного суду. 

«Чернігівським апеляційним судом 15 лютого Савченко і Рубану було продовжено термін дії запобіжного заходу. 15 квітня, тобто вчора, до 24.00 він закінчувався. У зв'язку з тим, що суд не розглянув клопотання про продовження тримання під вартою до 24.00, строк дії попередньої ухвали закінчився. Тому обвинувачені були звільнені з-під варти. Окрема ухвала не приймалася, йдеться про те, що закінчився строк дії ухвали, і відповідно до ст. 203 КПК («негайне припинення дії запобіжних заходів») вони були звільнені з-під варти», — пояснила речниця суду Тетяна Кубрак

Надія Савченко після звільнення з-під варти. Скріншот відео: Shevchuk Oleksiy/Facebook

Матеріали кримінального провадження за обвинуваченням Савченко та Рубана після чергової зміни підсудності надійшли до Броварського міськрайонного суду Київської області 13 квітня. Захист заявляв про «численні процесуальні порушення» у справі. За словами одного з адвокатів Савченко Олександра Шадріна, вчора тільки письмово він, зокрема, клопотав про незаконне утримання обвинувачених у скляному боксі, перевірку законності тримання під вартою, зміну та скасування запобіжного заходу, незаконність затримання, повернення обвинувального акту. 

На думку генпрокурора Юрія Луценка, «ряд останніх резонансних судових рішень, коли арешту уникають підозрювані у вбивстві та тероризмі, змушують визнати: судова система тяжко хвора».

«Причина перша — дозволені законом маніпуляції із безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких адвокатів (які то входили в процес, то покидали його) було 8 платних і 1 безплатний від держави. Законопроект для усунення цих зловживань давно лежить в ВР.

Причина друга — критично мала кількість суддів в судах. 40% незаповнених вакансій призводить до того, що відвід навіть 1 судді призводить до передачі справи в інший суд. «Футбол» зміни судів у справі Савченко-Рубана з каруселлю відводів на кожному етапі вражає: Верховний суд — Чернігівський районний — Чернігівський апеляційний — Верховний суд — Солом‘янський районний — Київський апеляційний — Верховний суд — Київський апеляційний — Дарницький районний — Київський апеляційний — Броварський районний.

Причина третя — небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Інакше як самоусуненням важко назвати самовідвід у цій справі тільки тому, що хтось з родичів судді проживає на окупованій території», — йдеться у дописі Луценка у Facebook

Він наголошує, що звільнення обвинувачених з-під варти не означає зняття обвинувачення: «ГПУ наполягає на достатності доказів Савченко і Рубана в скоєнні злочинів».

Надію Савченко та Володимира Рубана обвинувачують у низці злочинів — ч. 1 ст. 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 («Посягання на життя державного чи громадського діяча»), ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 («Терористичний акт»), ч. 1 ст. 258-3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації») та ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 («Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами») Кримінального кодексу України.

За версією слідства, Савченко і Рубан планували державний переворот з терактами, жертвами яких мали стати цивільні та посадові особи.  

Володимира Рубана і Надію Савченко взяли під варту у березні 2018 року. 

Надія Савченко — народний депутат, у 2014 році обрана від партії «Всеукраїнське об'єднання «Батьківщина», у грудні 2016 року виключена з фракції «Батьківщини», наразі не входить до складу будь-якої фракції.