Web Analytics

Справа Гандзюк: президент звільнив голову Херсонської ОДА

Відставки Андрія Гордєєва вимагали представники громадських організацій, які вважали його причетним до загибелі радниці міського голови Херсона Катерини Гандзюк. Минулого тижня голова ОДА подав заяву про звільнення.

Указ про звільнення Андрія Гордєєва президент Петро Порошенко підписав 12 квітня.

«Звільнити Гордєєва Андрія Анатолійовича з посади голови Херсонської обласної державної адміністрації згідно з поданою ним заявою», — йдеться в документі.

Іншим указом виконання обов’язків голови Херсонської ОДА тимчасово поклали на Дмитра Бутрія — першого заступника голови обладміністрації.

Заяву про звільнення Андрій Гордєєв подав 5 квітня. Наступного дня він прокоментував своє рішення на сторінці у Facebook.

«Чому я це зробив? Тому що я не хочу, щоб наслідки інформкілерства проти мене вплинули на спокій нашої держави, а разом з тим і на спокій Херсонщини. Я не хочу щоб в такий складний час виборів сфабрикований проти мене негатив хоч якимсь чином негативно відобразився на другому турі виборів Президента України та Верховного головнокомандувача! Занадто велика ціна зараз перед всіма нами — це наш європейський вектор розвитку!» — написав Гордєєв.

Він додав, що інтереси держави для нього «важливіші за будь-які посади».

«Я сам розвію будь-які сумніви та весь бруд щодо мене, який безпідставно поширюють в інформаційному просторі, — зазначив Андрій Гордєєв. — В мене немає ні підстав, ні бажання ховатися за посадою ані від людей, ані від слідства. Я готовий захищати і буду захищати своє чесне ім'я».

Активістку і радника мера Херсона Катерину Гандзюк в липні 2018 року облили кислотою. Вона отримала близько 40% опіків тіла. На початку листопада Гандзюк померла в лікарні. Справу розслідують за статтею «Умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене з особливою жорстокістю, на замовлення, за попередньою змовою групою осіб».

Представники громадської ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» закликали звільнити Гордєєва і його заступника Євгена Рищука, називаючи їх причетними до її загибелі. Генеральний прокурор Юрій Луценко у середині лютого заявляв, що на той час слідство не мало ніяких доказів щодо причетності Гордєєва.

У справі також фігурують голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер і колишній помічник нардепа Миколи Паламарчука Ігор Павловський.

Читайте MediaPort у Telegram