Web Analytics

Нацкомісія схвалила підвищення тарифів КП «Харківводоканал»

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглянула питання щодо встановлення тарифів КП «Харківводоканал» на водопостачання та каналізацію, а також затвердила Інвестиційну програму підприємства на 2019 рік. 

Відповідні рішення Нацкомісія ухвалила на засіданні 9 квітня, яке транслювалося на каналі 
НКРЕКП в YouTube.

Тариф на централізоване водопостачання з використанням внутрішньобудинкових систем підвищується на 10,8%, на водовідведення — на 13,8%.

  • для мешканців багатоквартирних будинків послуга з централізованого постачання холодної води коштуватиме 10,95 грн/куб. м (без ПДВ), а послуга центрального водовідведення — 5,58 грн/куб. м (без ПДВ); 
  • для мешканців приватного сектора, бюджетних організацій тощо постачання холодної води — 10,21 грн/куб. м (без ПДВ), водовідведення — 5,22 грн/куб. м (без ПДВ).

«Важливим фактором, що зумовлює зміну тарифу, є необхідність виконання КП «Харківводоканал» кредитних зобов'язань за проектами, які фінансуються міжнародними фінансовими організаціями [...]. В середньому витрати домогосподарства на водоспоживання на один місяць зростуть на 15 грн з ПДВ або на 13%, зі 114 грн до 129 грн за місяць», — зазначив один з членів комісії, презентуючи обґрунтувуння підприємства. 

Директор КП Віталій Панов та заступник міського голови Андрій Руденко повідомили комісії, що розрахунки обговорили на відкритих слуханнях за участі громадськості. 

«Обговорення громадські пройшли. Питань жодних нема. З тарифом згодні. Претензій ніяких не було», — сказав Руденко. 

Скріншот: НКРЕКП/YouTube

На підтримку підвищення тарифів також виступила керівник портфелю проектів Світового банку Клавдія Максименко

«Під час підготовки і затвердження проекту проводилися громадські слухання, тобто громадськість міста була повідомлена про необхідність проекту, про ті роботи, які провадитимуться, і інвестиційний проект також був узгоджений з громадськістю. По-друге, хотіла сказати, що дуже важливо, щоб підприємство мало можливість отримати тариф, який дозволить їм виконувати свої зобов'язання за кредитом, за яким вже починаються ці виплати з червня 2019 року, це дуже-дуже на часі», — сказала Максименко. 

В обґрунтуванні до зміни тарифів йдеться, що зросли складові тарифу, пов'язані з обслуговуванням кредитних проектів Міжнародного банку реконструкції та розвитку з централізованого водовідведення: «фінансові витрати з 1381,1 тис. грн до 1374,05 тис. грн.; прибуток на погашення основної суми боргу з 11345,68 тис. грн. до 32498,81 тис. грн».

Під час громадських слухань Панов сказав, що кредитні кошти залучені для реалізації Проекту розвитку міської інфраструктури-2, за результатами якого підтриємство отримає економію електроенергії, а також можливість виробляти електроенергію самостійно. 

Нові тарифи набудуть чинності наступного дня після публікації у газеті «Урядовий кур'єр». Очікується, що це станеться не раніше травня.