Web Analytics

Україна не братиме участі в Євробаченні-2019

Переможниця національного відбору співачка MARUV не підписала договір з Національною суспільною телерадіокомпанією України. Інші фіналісти — Freedom Jazz і Kazka — також відмовилися від участі в конкурсі. Призначати виконавця самостійно НСТУ відмовилось. 

Про відмову від участі в Євробаченні-2019 повідомляється в заяві, яку 27 лютого оприлюднили на сайті Національної суспільної телерадіокомпанії України.

В НСТУ зазначають, що переможець національного відбору, співачка MARUV, відмовилася підписувати договір для представлення України на пісенному конкурсі.

«Альтернативним способом визначення представника від України на Євробачення-2019 правила визнають його безпосереднє призначення мовником. Тобто Суспільний мовник міг би обрати будь-якого виконавця не з числа учасників Національного відбору. Проте від такої альтернативи Суспільний мовник відмовляється, адже з повагою ставиться до вибору глядачів у Національному відборі», — йдеться в заяві.

Телерадіокомпанія додає, що почергово звернулася до фіналістів, які посіли друге та третє місце за результатами національного відбору — гуртів Freedom Jazz і Kazka. Але вони також відмовилися від участі в Євробаченні-2019.

В НСТУ наголошують, що цьогорічний національний відбір виявив «системну проблему музичної індустрії в Україні»: зв’язки артистів із шоу-бізнесом у Росії, яку в Україні визнано державою-агресором. Телерадіокомпанія зазначає, що для частини суспільства цей факт прийнятний, в іншої частини викликає обурення й несприйняття. Проте закони України жодних обмежень щодо роботи виконавців та артистів на території РФ не пропонують.

«У ситуації, що склалася, дотримуючись закону про Суспільне мовлення, а також в умовах надмірної політизації перебігу національного відбору Суспільний мовник вирішив відмовитися від участі в Міжнародному пісенному конкурсі Євробачення-2019», — резюмували в НСТУ.

НСТУ також пропонує «започаткувати суспільний діалог» з цього питання у форматі ток-шоу, форумів та обговорень, а також напрацювати пропозиції для відповідного проекту закону.

У Європейській мовній спілці, яка є організатором Євробачення, підтвердили рішення щодо виходу України та висловили сподівання, що побачать українських виконавців наступного року.

«Ми з сумністю можемо підтвердити, що українська телекомпанія, Національна суспільна телерадіокомпанія України, поінформувала Європейську мовну спілку, що після подальших обговорень вони прийняли важке рішення про вихід з пісенного конкурсу Євробачення 2019 року. Сподіваємося побачити їх знову в 2020 році», — йдеться в заяві на офіційній сторінці Євробачення-2019 у Facebook.

Фінал нацвідбору на Євробачення відбувся 23 лютого. Переможницею з 11 балами стала MARUV (Анна Корсун), друге місце з 10 балами посів гурт Fredoom Jazz, на третьому — KAZKA (8 балів).

MARUV планує гастролі в Росії. На питання про агресію РФ щодо України висловлює нейтральну позицію, наголошуючи, що своєю творчістю несе мир. Співачка також висловлювала незадоволення умовами договору, який пропонувала підписати НСТУ. Сторони не дійшли згоди, договір MARUV не підписала.

Читайте MediaPort у Telegram