Web Analytics

Кількість випадків кору в Україні за тиждень зменшилась на 15% — МОЗ

Найбільше хворіють у Львівській, Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій областях і Києві. З початку спалаху кору померло 30 людей.

Минулого тижня в Україні на кір захворіла 2751 людина — 1 313 дорослих і 1 438 дітей, повідомляють у прес-службі Міністерства охорони здоров’я. Це на 15,7% менше, ніж за тиждень з 8 до 16 лютого.

За інформацією МОЗ, у Києві від ускладнень кору померла 57-річна жінка. Загалом цього року померло вже дев’ять людей, серед яких дві дитини. З початку спалаху — 30.

Загалом із 28 грудня до 22 лютого на кір в Україні захворіло 24 042 людини — 10 588 дорослих і 13 454 дитини. Найвищі показники захворюваності — у Львівській, Вінницькій, Рівненській, Хмельницькій областях і Києві.

Щоби зупинити поширення кору, у Львівській області проводять спецоперацію з імунізації дітей 6-18 років. У лютому пропущені щеплення отримали понад 14 тисяч школярів.

«Пізніше будуть охоплені й інші області України. Подібні заходи уже зараз проводяться у Вінниці — вони ініційовані місцевою владою», — розповіли в міністерстві.

У МОЗ нагадують, що для надійного захисту від хвороби всі діти мають вчасно отримати обидві дози вакцини проти кору. Вакцинуватися за календарем щеплень і надолужити пропущені дози можуть безоплатно всі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику: військові, учасники ООС, студенти, освітяни та медики.

Фото: moz.gov.ua

За даними Мінздраву, з початку року в Україні використано 187 984 дози вакцини проти кору, паротиту і краснухи, понад 60 000 з них — лише за перший тиждень лютого.

«Усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: загалом станом на 14 лютого наявні понад мільйон доз», — запевняють в МОЗ.

Лікарі також звертають увагу, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна лише у комунальних медичних закладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти та педіатри.

На Харківщині, за останніми даними обласного лабораторного центру, захворюваність на кір поки продовжує зростати — на 3,8% на тиждень.

«З початку року станом на 20 лютого зареєстровано 779 хворих. Питома вага дітей до 17 років – 31,9% (249 хворих)», — зазначили в центрі.

Найбільше випадків — у Харкові.

Читайте MediaPort у Telegram