Web Analytics

Екс-начальнику Генштабу повідомили про підозру в державній зраді

Військова прокуратура і СБУ затримали Володимира Заману — керівника Генштабу Збройних сил України часів президентства Віктора Януковича у 2012-2014 роках. Його підозрюють у державній зраді.

Про затримання Замани сьогодні повідомив генпрокурор України Юрій Луценко на свої сторінці в Facebook.

«Військова прокуратура спільно з СБУ затримала екс-начальника Генштабу Володимира Заману. У врученій підозрі говориться, що в період 2012-2014 років він особисто скоротив склад ЗСУ більше, ніж передбачалося Законом, розформував 70 військових частин і з’єднань, в тому числі — зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї. В ці роки відбулося знищення військових комісаріатів, що заблокувало мобілізацію в 2014 році. Реформа структури ЗСУ фактично готувала анексію Криму та «Новоросії», — йдеться у дописі.

Деталі під час брифінгу навів головний військовий прокурор України Анатолій Матіос. За його словами, підозру оголошено за ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада) в редакції від 2001 року — в 2015 році санкцію цієї статті було змінено на більш сувору.

«Встановлено, що на 31.12.2012 року в Збройних силах України передбачалося залишити всього 179 354 особи. З них: військовослужбовців за призначенням і несенням військової служби — 131952 особи. Однак унаслідок особисто підписаних Заманою директив загалом у Збройних силах України підлягало скороченню на 4646 осіб більше, ніж передбачалося законом України про чисельність Збройних сил України на 2012 рік. Тобто, всупереч прямій нормі закону про граничну чисельність Збройних сил України, начальник Генштабу здійснив дії зі зменшення майже на 5 тисяч боєздатних військовослужбовців», — заявив Матіос.

За версією слідства, за час перебування Замани на посаді начальника Генштабу також було розформовано низку зенітно-ракетних дивізіонів, на озброєнні яких перебували комплекси ЗРК С-300 В, 19 авіаційних військових частин і установ, а 114-а бригада тактичної авіації була переформатована в ескадрилью.

«Тобто розформування цих військових частин і підрозділів фактично позбавило протиповітряної оборони всю нашу державу», — зазначив головний військовий прокурор.

Крім того, додав він, 27 серпня 2012 року Замана підписав директиву про оперативне підпорядкування командуванню Військово-морських сил військових частин Повітряних сил Збройних сил, внаслідок чого до підпорядкування ВМС перейшло управління тактичної групи «Крим» із підпорядкованими військовими частинами, у тому числі 204-а бригада тактичної авіації. «Зазначені частини, які перебували на території Автономної республіки Крим і були сформовані з найбільш дієздатних, боєздатних і нових видів озброєння, мали можливість відбити будь-який напад у разі його здійснення», — сказав Анатолій Матіос.

Також, за даними слідства, у вересні 2012 року Замана погодив акт, відповідно до якого 588 одиниць військового майна, переважно складових зенітних ракетних комплексів скорочених військових частин, мали розібрати й утилізувати.

«У 2013 році за директивами Замани було скорочено 3205 працівників військових комісаріатів, ліквідовано паперовий облік військовослужбовців за фахом за військово-обліковими спеціальностями із введенням так званого електронного обліку. Станом на початок військових дій та анексії Криму у військоматах на території України не було ані паперового, який вже почав проходити процес ліквідації, ані електронного обліку військовослужбовців, які підлягали призову у випадках особливого стану або початку бойових дій», — додав Матіос.

Як повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, Володимира Заману доправили до Печерського районного суду Києва для обрання йому міри запобіжного заходу.

«Ст. 111 не передбачає альтернативи застави», — нагадала Сарган.

Читайте MediaPort у Telegram