Web Analytics

Уряд частково розблокував роботу МОЗ

Кабінет міністрів України дозволив Уляні Супрун виконувати обов’язки Міністра охорони здоров’я України, крім виключних повноважень Міністра як члена Кабінету Міністрів України, визначених постановою Уряду «Про порядок виконання обов’язків міністра у разі його тимчасової відсутності». 

«Це розпорядження є консолідованим рішенням Уряду, що дозволяє розблокувати найбільш критичні питання роботи МОЗ України. Цей винятковий крок Кабінету Міністрів України є відповіддю на те, що робота МОЗ України була заблокована рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва», — повідомляє прес-служба МОЗ

Розпорядження Уряду дозволяє затвердити розподіл вакцин і ліків у регіони, відправити на закордонне лікування 44 українців, продовжити процес будівництва дитячої лікарні «ОХМАТДИТ» та закупівлю обладнання, стверджують у відомстві. 

Клопотання Кабінету міністрів про скасування тимчасової заборони Супрун виконувати обов'язки міністра Окружний адмінсуд Києва почав розглядати 11 лютого. Увечері того ж дня суддя Сергій Каркаш’ян пішов до нарадчої кімнати.

«Водночас Окружний адміністративний суд м. Києва досі не виніс рішення щодо клопотання про скасування ухвали, якою було заборонено доктору Уляні Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров’я України. 11 лютого суддя повідомив, що йому потрібен додатковий час для прийняття рішення, тому що багато документів», — повідомляють в міністерстві. 

Уляна Супрун назвала це затягуванням процесу, що блокує роботу МОЗ.

«Минуло півтори доби з моменту, як суддя Каракашьян пішов до нарадчої кімнати. Але рішення й досі немає. Більше тижня робота Міністерства є заблокованою, — йдеться у заяві на сторінці Супрун у Facebook. — Ми сприймаємо це як спробу навмисно затягнути процес і відтермінувати прийняття важливого для всіх українців рішення».

Водночас суддя-спікер Окружного адміністративного суду Києва Богдан Санін наголосив під час брифінгу, що Супрун має право виконувати обов'язки першого заступника міністра охорони здоров'я.

«Суд зазначає, що Уляна Супрун тільки не може брати участь в засіданні Кабміну і не може визначати стратегічний план МОЗ. На інші обставини немає таких обмежень, їх суд не встановив. Весь обсяг повноважень, які були делеговані Супрун як першому заступнику міністра охорони здоров'я відповідним наказом або дорученням, залишається. Які це накази, суд не знає, але це знають в МОЗ», — цитує Саніна «Укрінформ».

Санін сказав, що суд не вирішує питання, чи має Супрун право підписувати документи або договори.

Фото: Facebook/Окружний адміністративний суд Києва

Окружний адміністративний суд Києва просить учасників процесу утриматися від «політичного тиску».

5 лютого Окружний адміністративний суд Києва за позовом нардепа Ігоря Мосійчука відсторонив Уляну Супрун від виконанння обов'язків в.о. міністра охорони здоров'я.

Розгляд по суті позову Мосійчука щодо відсутності у Супрун повноважень для виконання обов'язків міністра охорони здоров'я призначено на 15 лютого.

Підтримку Уляні Супрун висловили президент Петро Порошенко, Кабмін, голова Верховної Ради Андрій Парубій і група народних депутатів. Дипломатичні установи декілької країн заявили, що стурбовані можливими негативними наслідками для медичної реформи.

Читайте MediaPort у Telegram