Web Analytics

Як виплачуватимуть субсидії: роз’яснення Кабміну

Кабінет міністрів ухвалив зміни до механізму виплати субсидій на житлово-комунальні послуги. Нові норми застосуватимуться з 1 лютого.

З березня паралельно діятимуть дві моделі монетизації субсидій, розповідають у прес-службі Кабінету міністрів.

Так, у березні стартує друга модель — «живі» гроші для розрахунків за комунальні послуги виплачуватимуться безпосередньо одержувачам субсидії. Одночасно діятиме перша модель, яку впровадили із січня: вона передбачає розрахунки споживачами за послуги через «Ощадбанк» і за результатами вже цього опалювального сезону— виплату невикористаних субсидій готівкою.

«Отже, всі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних платіжок за лютий 2019 року. Відповідно у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні — за квітневу комуналку», — зазначають у Кабміні.

Всю субсидію «старим» субсидіантам перерахують грошовим переказом через «Ощадбанк», а пенсіонерам її виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Для отримання грошового переказу необхідно звернутися до найближчого відділення «Ощадбанку» з паспортом та ідентифікаційним кодом. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії відкриють персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Пенсіонери, які отримають пенсійні виплати через інші банки, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматах цих банків. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить «Укрпошта».

«Якщо сім’я отримує щомісяця від держави субсидію у розмірі 1600 гривень, а платіжка за газ у лютому прийде на 1100 гривень, 500 гривень  залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію, — наводять приклад у прес-службі уряду. — Тобто суть нового механізму полягає у тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд. Таким чином, таке поняття, як обов’язковий платіж, скасовується».

Інфографіка: kmu.gov.ua

На всіх, хто вперше звернувся за субсидією у 2019 році, розповсюджується діюча модель монетизації. Розрахунки за спожиті послуги з підприємствами здійснюватиме «Ощадбанк». Субсидіанти отримають залишок невикористаної субсидії готівкою через «Ощадбанк» за результатами вже цього опалювального сезону.

Кожному одержувачу субсидії, якому призначили допомогу з 2018 року, «Укрпошта» у березні доставить повідомлення про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії від Уряду для оплати комуналки.

«Таким чином, Урядом буде здійснено пілотування паралельно двох моделей монетизації, і за результатами аналізу їх ефективності прийматиметься рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року», — наголосили в Кабінеті міністрів.

На Харківщині з 1 березня майже 260 тисяч сімей зможуть отримати субсидію, нараховану за лютий 2019-го, готівкою через відділення «Ощадбанку». За іншою схемою — близько 3700 сімей.

Читайте MediaPort у Telegram