Web Analytics

Парламент ухвалив закріплення в Конституції курсу на ЄС і НАТО

Проект Закону «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)» підтримали 334 народні депутати.

Законопроект, зареєстрований за №9037, розглянули сьогодні на ранковому засіданні парламенту. Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, його підтримали 334 народні депутати. Проти були 35, жоден не утримався, ще 16 не голосували.

Документ передбачає закріплення в Конституції України «цивілізаційного вибору, європейської ідентичності українського народу та незворотності стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору». Для цього до преамбули і статей 85, 102, 116 Конституції внесено зміни. 

Зокрема, п’ятий абзац преамбули після слів «громадянської злагоди на землі України» доповнено словами «та підтверджуючи європейську ідентичність Українського народу і незворотність європейського та євроатлантичного курсу України».

Пункт 5 частини 1 статті 85 Конституції України викладено так: «5) визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики, реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 102 доповнено частиною 3 такого змісту: «Президент України є гарантом реалізації стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Статтю 116 доповнено пунктом 11: «11) забезпечує реалізацію стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору».

Також виключено пункт 14 розділу XV «Перехідні положення», який передбачає використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань на умовах оренди відповідно до міжнародних договорів.

Виступаючі на засіданні парламенту під час розгляду законопроекту, президент Петро Порошенко зазначив, що завдання членства в ЄС та НАТО є «абсолютно реальними».

«Дуже важливо, що НАТО — це про безпеку. Безпеку не лише військову, не лише кардинальні зміни на геополітичній карті світу, а це й про безпеку громадянина: безпеку на вулицях, захист конституційних прав і свобод, верховенство права», — сказав Порошенко.

«Великий друг України і мій великий друг Йенс Столтенберг (генсек НАТО — ред.) заявив, що двері НАТО відкриті для будь-якої країни, яка готова і хоче виконувати цілі Вашингтонського договору. Це — точно про нас. П’ять останніх років ми цим і займаємося», — додав президент.

Проект закону №9037 про курс на членство в ЄС і НАТО 3 вересня подав президент України Петро Порошенко. У листопаді Конституційний суд схвалив внесення змін до Конституції.

Читайте MediaPort у Telegram