Web Analytics

У березні запрацює новий порядок виплати субсидій

Субсидії поки що виплачуватимуть у двух формах: або готівкою, або автоматично перераховуватимуть комунальним підприємствам. Потім обіцяють залишити один з цих варіантів.

Про зміни у порядку виплати субсидій розповів під час брифінгу 31 січня директор Департаменту соціального захисту населення Харківської обладміністрації Юрій Шпарага.

За його словами, перша форма виплати стосується сімей, які оформили субсидію до 31 грудня 2018 року. З 1 березня вони зможуть отримати субсидію, нараховану за лютий 2019-го, готівкою через відділення «Ощадбанку». Таких сімей на Харківщині, за даними ХОДА, майже 260 тисяч.

Ті, в кого вже є рахунки в «Ощадбанку», зможуть скористатися ними. Для решти субсидіантів рахунки будуть відкриті.

«Після того як громадянам буде нараховано субсидію, їм прийде повідомлення з «Ощадбанку» із запрошенням підійти до будь-якого відділення, яке зручне для отримувача субсидії. Буде відкрито рахунок, і саме з нього можна буде отримати готівкою кошти. Після цього громадяни повинні цими коштами оплатити комунальні послуги в тих межах, які в них зафіксовані у квитанціях до сплати. Усе, що громадянин зекономив, має право витрачати на свій розсуд», — пояснив Шпарага.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Паралельно буде існувати й інша форма розрахунків – грошова. Вона призначена для тих, хто оформить субсидію з 1 січня 2019 року. Таких сімей у регіоні близько 3700.

«Для них залишається порядок, коли субсидія надходитиме на їх персональний обліковий запис в «Ощадбанку». Банк розраховуватиметься за субсидіанта з надавачами комунальних послуг та одразу інформуватиме громадян SMS-повідомленням про те, скільки їм залишилося доплатити за комуналку», — розповів директор департаменту.

Таким чином, поки що буде існувати дві форми розрахунків. Потім залишиться та, яку вважатимуть найбільш прийнятною як для отримувачів субсидій, так і для надавачів послуг.

«Постанова ще не прийнята. Але всі погодження вже пройдені. У тому числі й у Харківській області. Цей порядок, який запрацює з березня, повинен нам показати, наскільки зросла культура населення щодо платежів за комунальні послуги», — підсумував Юрій Шпарага.

За даними ХОДА, у Харківській області нараховують субсидії від 1,5 до 23 тис грн.

Програму монетизації субсидій на житлово-комунальні послуги запровадили в Україні з 1 січня.

Читайте MediaPort у Telegram