Web Analytics

На Харківщині зафіксовано ріст кількості випадків кору

Найбільша кількість захворілих — у Харкові. Медики визначають епідемічну ситуацію з кору як неблагополучну.

За другий тиждень 2019 року захворюваність на кір у регіоні зросла на 42,5%, повідомляють у Харківському обласному лабораторному центрі. Медики звітують про 57 випадків, з них 34 — у дітей.

У Харкові захворіло 26 осіб, у Первомайському районі — вісім, у Харківському — шість, в Ізюмському —  п’ять, у Дергачівському та Валківському — по чотири, в Люботині, Близнюківському, Куп’янському та Лозівському районах — по одному.

З 27 грудня по 9 січня в області було 97 випадків, серед них 51 у дітей. Зафіксовано сім спалахів кору, в тому числі у Харківській державній академії культури, Біляївському ліцеї Первомайського району, обласній дитячій клінічній лікарні та Ізюмській центральній міській лікарні, а також у Валківському районному відділенні «Харківобленерго».

Епідемічну ситуацію з кору медики характеризують як неблагополучну.

«Питома вага нещеплених серед захворілих склала 64% — 62 особи, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення — 63%. Аналіз захворюваності щеплених (35 осіб) показав, що 37,1% з них мають тільки одне щеплення. Тобто, загальна кількість хворих, які не мали імунного захисту від кору, склала 77,3%», — наводять цифри у лабораторному центрі.

Лабораторно діагноз підтвердили у 23,7% хворих. Випадків смерті від кору не реєстрували.

Лікарі нагадують, що найбільш небезпечними ускладненнями кору є пневмонія та енцефаліт. Захистом від ускладень є вакцинація.

«Сприйнятливість до кору тих, хто не перехворів та не щеплений, майже тотальна», — підкреслюють у лабцентрі.

За статистикою Міністерства охорони здоров'я, у 2018 році на кір в Україні захворіла 54 481 людина (20 204 дорослих та 34 277 дітей), 16 з них померли.

Читайте MediaPort у Telegram