Web Analytics

У 2019 на лікування хворих на діабет передбачено на 13% коштів менше від потреби

На 2019 рік у держбюджеті заклали 841,2 млн грн на лікування хворих на діабет. Це на 13% менше від потреби. 

Про це «МедіаПорту» повідомили у Міністерстві охорони здоров'я у відповідь на інформаційний запит щодо фінансування закупівель інсуліну для хворих на діабет.

Так, у держбюджеті на 2018 рік у складі видатків медичної субвенції передбачалося 701,5 млн грн цільових коштів на лікування хворих на діабет — на 56% менше від потреби (1 млрд 581,3 млн грн). У 2019 році закладено на 13% менше від необхідного. 

«Законом України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» у складі видатків медичної субвенції передбачено обсяг цільових коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет у розмірі 841,2 млн грн [...], що на 128,9 млн грн (13%) менше від потреби, яка становить 969,2 млн грн», — повідомили у відомстві. 

У МОЗ нагадали, що «видатки на надання медичної допомоги комунальними закладами охорони здоров’я здійснюються з відповідних місцевих бюджетів».

«Слід зазначити, що МОЗ України підтримує необхідність належного фінансового забезпечення галузі охорони здоров’я, однак бюджетні видатки МОЗ України доводяться Міністерством фінансів України у взаємозв’язку із обсягом внутрішнього валового продукту, який перерозподіляється через зведений бюджет України, оскільки бюджетні видатки формуються у межах наявних ресурсів доходної частини бюджету», — пояснили у відомстві. 

За даними МОЗ, розпорядженням Кабміну від 7 листопада 2018 року обсяг медичної субвенції збільшено на 1 млрд 504,3 млн грн. Розпорядженнями від 14 листопада та 12 грудня — на 1 млрд 076,5 млн грн. Обласним і Київській міській держадміністраціям доручалося у тижневий термін розподілити кошти субвенції між місцевими бюджетами у відповідних регіонах, щоб спрямувати в тому числі на лікування хворих на діабет.

«Таким чином, порушене питання має вирішуватися відповідними місцевими органами за рахунок місцевих бюджетів, вищезазначених джерел, або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством», — повідомили у МОЗ.

Згідно з додатком до відповіді на запит «МедіаПорту», обсяг цільових коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет на Харківщині у 2019 році становить 57 млн 889 тисяч грн, тоді як повна потреба, за даними МОЗ, на 5 млн 845 тисяч грн більше і становить 63 млн 734 тисячі грн.

Обсяг коштів для лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет та потреба регіону. Дані по Харківській області, надані МОЗ у додатку до відповіді на запит

Водночас у Харківській облдержадміністрації називали іншу суму — потреба Харківської області у коштах для лікування хворих на діабет на 2019 рік загалом дорівнює 121 млн грн. Харкову на 2019 рік виділили 28 млн 198 тис. грн, що менше 43% необхідної суми — на рік потрібно близько 65 млн грн, заявили у мерії.

Минулого року в Харкові хворі на цукровий діабет неодноразово заявляли про брак препаратів. У мерії говорили, що коштів на закупівлю не вистачає, і фінансування має надходити з держбюджету. У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що Харків завищує потребу в інсулінах, проте міськрада це заперечувала. Заступник міського голови Світлана Горбунова-Рубан заявила, що проблема із забезпеченням препаратами виникла через те, що МОЗ не визначив правила фінансування цієї статті витрат.

Про правила фінансування, а саме, чи є обов'язковою вимогою за законом участь місцевих бюджетів у закупівлі препаратів для хворих на діабет і на яких умовах, «МедіаПорт» також запитував у МОЗ, проте прямої відповіді не отримав. Також у МОЗ не надали статистики, скільки щорічно виявляється нових хворих на діабет і чи планує держава безкоштовно забезпечувати пацієнтів тест-смужками та глюкометрами. 

Читайте також: Заручники бюрократії: з чим стикаються інсулінозалежні 

Публікація здійснена в рамках спільного проекту редакцій «Галицький кореспондент» і «МедіаПорт» здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США. 

Читайте MediaPort у Telegram