Web Analytics

Томос підписали всі представники Синоду Вселенського патріархату

9 січня у Стамбулі усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали Томос про автокефалію Православної церкви України.

Про підписання Томосу всіма представниками Синоду повідомив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної церкви України Євстратій (Зоря), який упродовж років був речником УПЦ КП.

«Підписи членів Синоду Вселенського патріархату на публічній копії для України — поставлено», — написав Зоря на своїй сторінці у Facebook.

Він також роз'яснив, чому на публічній копії Томосу для України ще не було підписів членів Синоду. Зоря нагадав, що оригіналом Томосу вважається текст, записаний і підписаний у Кодексі Вселенського патріархату — зібранні актів. 

«Томос як акт у Кодексі був записаний і підписаний раніше, але грамота була виготовлена лише до 4 січня, і тому члени Синоду її підписали сьогодні, 9 січня, коли зібралися на сесію», — пояснив архієпископ.

Інформацію про підписання підтвердили й у прес-службі Вселенського патріархату, передає «Укрінформ».

«Сьогодні зранку під час засідання священного Синоду Вселенського патріархату його члени поставили підписи під текстом Томоса про автокефалію об’єднаної Православної церкви України», — зазначили у прес-службі.

5 січня у Стамбулі пройшла церемонія підписання Томосу про автокефалію Православної церкви України. Наступного дня Вселенський патріарх Варфоломій передав Томос мітрополіту Київському і всієї України Єпіфанію.

Читайте MediaPort у Telegram