Web Analytics

Рада поддержала введение военного положения в 10 областях

Народные депутаты Украины проголосовали за введение военного положения в 10 областях Украины на 30 дней. 

Соответствующее решение поддержали 276 народных депутатов.

Последния версия принятого закона: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=65008

Скриншот: rada.gov.ua

Голосование прошло после выступления президента Украины Петра Порошенко

«Перша позиція: я вніс новий проект Указу, в якому термін дії воєнного стану буде скорочений до 30 діб. Ми на сьогоднішній день зробили це. Указ зареєстрований у Верховній Раді, офіційно внесений на заміну... Друга позиція: проект, який затверджує цей Указ, передбачається, за підсумками обговорення запровадження воєнного стану виключно в областях, які розташовані вздовж російського кордону, придністровської ділянки україно-молдовського кордону, вздовж узбережжя Чорного і Азовського морів. Саме там, де може бути нанесений удар. Для стенограми я хочу зачитати перелік цих областей, кваліфікаційні вимоги до яких чітко наголошені: це є Вінницька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, а також Чернігівська, Херсонська і внутрішні води Азово-Керченської акваторії. Наголошую, що особий стан буде введений лише у випадку наземної операції регулярних військ РФ за межами Операції об'єднаних сил і за межами незаконно анексованого Криму», — заявил президент. 

Ставя на голосование вопрос, спикер парламента Андрей Парубий зачитал список, в котором, кроме озвученных президентом, значится также Донецкая и Запорожская области.  

Что предшестовало голосованию?

В ночь на 26 ноября Совет национальной безопасности и обороны Украины поддержал предложение президента Украины о введении военного положения на 60 суток. 

Днём 26 ноября на официальном сайте главы государства был опубликован Указ президента «О решении Совета национальной безопасности и обороны Украины от 26 ноября 2018 года «О чрезвычайных мерах по обеспечению государственного суверенитета и независимости Украины и введении военного положения в Украине».

«Признать необходимым введение в Украине особого правового режима для создания условий для отпора вооружённой агрессии и обеспечения национальной безопасности, устранения угроз государственной независимости, суверенитету и территориальной целостности Украины», — в частности, говорится в документе.

Комитет по вопросам национальной безопасности и обороны рекомендовал Верховной Раде принять за основу и в целом проект Закона об утверждении указа президента о введении военного положения. Члены комитета поддержали это решение единогласно, сообщили в пресс-службе парламента.

Фото: Twitter/verkhovna_rada

По информации пресс-службы СНБО, указ президента 26 ноября был внесён в Верховную Раду. После обсуждения и консультаций глава государства решил сократить сроки введения военного положения до 30 суток. Совет нацбезопасности внёс изменения в предыдущее решение, и был подготовлен новый указ президента Украины №392/2018 о введении военного положения сроком на 30 суток (с 14.00 26 ноября до 14.00 26 декабря 2018 года).

Как собиралась Рада

Обсуждение вопроса о введении военного положение в Верховной Раде было назначено на 16.00. Однако в это время внеочередное заседание не началось: часть нардепов блокировала трибуну, настаивая на перерыве, чтобы обсудить детали с президентом и во фракциях.

После 17.30 Пётр Порошенко выступил с обращением, в котором заявил, что предлагает уменьшить срок военного положения с 60 до 30 дней.

Рассматривать введение военного положения в парламенте начали примерно в 19.45.

Что заявили в Раде

Вопрос о введении военного положения озвучил с трибуны секретарь СНБО Александр Турчинов:

«У зв’язку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, що відбулась 25 листопада 2018 року у районі Керченської протоки проти кораблів ВМС Збройних сил України, що мав важкі наслідки, іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському та Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну Збройних сил Російської Федерації на тлі окупації РФ Автономної Республіки Крим та частини Донецької і Луганської областей, небезпекою державному суверенітету України, її територіальній цілісності, з метою створення умов для здійснення організації державної влади, військового командування, органами державної влади, підприємствами, установами та організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки на підставі пропозиції Ради національної безпеки та оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1 ст. 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», президент України підписав указ про введення воєнного стану в Україні. В той же час, провівши консультації, ви знаєте, відбулось звернення президента, за його ініціативою зменшено час введення воєнного стану в нашій країні з 60 до 30 діб.

Наступне: в указі президента доручено військовому командуванню, органам виконавчої влади, органам місцевого самоврядування – запроваджувати заходи, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану, тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть — шановні депутати, я підкреслюю, можуть – обмежуватись конституційні права і свободи людини і громадянина, відповідно до законів і Конституції України. Хто дивився вчорашнє засідання Ради національної безпеки та оборони, той міг побачити у виступі президента жорстку позицію, що він не планує застосовувати цю норму. Але у випадку загострення умов, загострення військової ситуації, посилення агресії Російської Федерації ми повинні мати такий інструмент і таку можливість під час введення воєнного стану.

Наступне. Кабінету міністрів України доручено забезпечити постачання Збройним силам України, іншим військовим формуванням матеріально-технічних ресурсів і майна, надання послуг та їх фінансування в обсягах, що необхідні для ефективного виконання покладених на них завдань в особливий період. Також доручено привести до повної готовності визначені об’єкти єдиної державної системи цивільного захисту, їх функціональні та територіальні підсистеми.

Обласним, Київській міській державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування доручено утворили ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнного стану.

І наступне: шановні народні депутати! Цей указ набирає чинності одночасно із набранням чинності закону України «Про затвердження указу президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Відповідний закон внесений до Верховної Ради. Закон складається всього з двох пунктів, і я дозволю собі зачитати його текст.

Перше. Затвердити указ президента України від 26 листопада 2018 року «Про введення воєнного стану в Україні». В період дії воєнного стану, введеного названим указом президента, часткова мобілізація оголошується президентом України у строки і в обсягах відповідно до загроз національній безпеці та обороні України.

Цей закон негайно оголошується через засоби масової інформації та набирає чинності з дня його опублікування. Прошу, шановні депутати, підтримати внесений президентом закон і, відповідно, указ президента».

Турчинов назвал заявления о переносе выборов безосновательными. 

«Президент для того, щоб перекреслити усі ці звинувачення, зменшив час введення воєнного стану до 30 діб, тобто при відсутності військової агресії, військової фактично розв’язання Росією повномасштабної війни, введення воєнного стану повинно завершитися до кінця поточного року. Я переконаний, що всі депутати знають, що президентські вибори починаються з 1 січня року наступного. Всі звинувачення є фактично політичною спекуляцією», — сказал Турчинов.

Лидер Радикальной партии Олег Ляшко просил показать изменённый указ. 

«Президент у своєму зверненні чітко оголосив шодо 30 діб, він вніс відповідний документ до парламенту. І я під стенограму чітко фіксую цю позицію. Йдеться про 30 днів введення воєнного стану. Друге питання: що стосується тимчасового обмеження прав і свобод громадян. Я переконаний, що той хто читав закон «Про правовий режим воєнного стану», той розуміє, що воєнний стан це і є обмеження прав і свобод громадян, про що ініціатор повинен інформувати ООН», — заявил Турчинов, подчёркивая, что военное положение одинаково для всех стран.

«Президент наполягає, що це не буде загальне імперативне обмеження, тільки там, де будуть відбуватися військові дії. Що стосується освіти: коли буде загроза дітям, будуть закриватись школи! Коли буде необхідно закривати підприємства, будуть закриватись підприємства! Чітке обмеження прав і свобод зафіксоване у 8 ст. Закона, на який я посилаюсь», — сказал он. 

Начальник Генштаба Виктор Муженко описал хронологию событий в Керченском проливе 25 ноября. Отвечая на вопросы депутатов, он сообщил, что 23 сентября украинские корабли уже проходили через Керченский пролив и тогда, по его словам, никаких особых проблем не возникло, «хотя тоже было сопровождение, попытки блокирования».

Один из депутатов спросил Муженко о судьбе раненых моряков, а также, почему военное положение предлагается ввести сейчас, а не после Иловайской трагедии. 

«По трьом пораненим — в міській лікарні Пірогова м. Керчі. По решті місця знаходження на цей час нам не відомі. Вони були розосередженні по місту, можливо, навіть в інших містах, зв’язку немає, інформації про поранених ми отримали через Червоний хрест», — сказал Муженко.

Нардепы настаивали на ответе по вопросу Иловайска.

«Відповідаю і по Іловайську, і на перше питання. Те, що стосується, наскільки воєнний стан забезпечить безпеку наших кораблів. Я думаю, що введення воєнного стану забезпечить не тільки безпеку наших кораблів, введення воєнного стану направлене для того, щоб забезпечити безпеку нашої держави», — сказал Муженко, и спикер парламента закрыл вопросы к начальнику Генштаба.

Премьер-министр Владимир Гройсман призвал депутатов сплотиться и прекратить конфликты и оскорбления.

«Я, відверто кажучи, дивлюсь у цей зал, як і дивляться мільйони українців. І я не розумію, звідки стільки ненависті всередині цього залу. В складні хвилини ми маємо бути об’єднаними. Ми маємо знаходити компроміс и бути здатними захистити цей компроміс і зробити країну сильнішою», — заявил он.

***

На заседании СНБО в ночь на 26 ноября президент Украины Пётр Порошенко заявлял:

  • Военное положение не означает объявления войны. Украина ни с кем не планирует воевать. Оно вводится исключительно для обороны, защиты украинской земли. 
  • Военное положение вводится исключительно с целью усиления обороны Украины на фоне растущей агрессии и акта неприкрытой агрессии согласно международному праву со стороны РФ. 
  • Военное положение не означает отказа от политико-дипломатического урегулирования освобождения украинской территории. 
  • Решение не предусматривает немедленной мобилизации, но будет проведена соответствующая работа с резервом первой очереди.
  • Решение не будет предусматривать ограничения прав и свобод граждан.  

Фото на главной: Сергей Ковальчук, Верховная Рада

Читайте MediaPort в Telegram.