Web Analytics

Шева, Ребров, СаШо та боротьба з корупцією

Шевченко-тренер, кінець епохи Шовковського, молодик Ребров і його молоде «Динамо», новий тренер «Шахтаря» та боротьба з корупцією в українському футболі. Футбольний рік в обличчях.

Яшин, Джофф, Нікополідіс, Буффон, Шовковський — таких фани називають «вороторями нації». Український «воротар нації» у грудні повісив бутси на цвях. Для київських фанів це — наче смерть Фіделя для комуністів: очікувано, втім, змушує пустити сльозу. Позаду епоха — з середини 90-х і до 2016-го.

Ще за радянських часів Шовковський починав у школі «Динамо», у 94-му — дебютував у чемпіонаті України, і... все. Тривалий час у «біло-синіх» не було іншого основного воротаря. Футболісти сучасного «Динамо» Артем Бєсєдін та Віктор Циганков тоді ще не народились. 22 роки в основній команді: 638 матчів, 143 з яких — єврокубкові. 92 гри за національну збірну. Неофіційний статус секс-символа збірної-2006, команди, що грала на Чемпіонаті Світу. Шева — святиня, Воронін — мачо, Шовковський — красунчик. Тоді було так.

Його епоха — це Шевченко і Ребров, які вже працюють тренерами. Шовковський ще три місяці тому виводив команду на матч Ліги Чемпіонів.

Грізне «Динамо-99»...

...І останній євровихід СаШо у кар'єрі. Перший тур групового раунду Ліги Чемпіонів-2016\2017, домашній матч проти «Наполі»

«А якщо я скажу, що втомився? Мені в січні виповниться 42. Для гравця це дуже багато. Я не готовий вкладати стільки сил для того, щоб довести; зі шкіри геть лізти, щоб конкурувати з молодими. Я вже не можу», — так пояснив своє рішення Шовковський. — «Не хочу бути тягарем для «Динамо».

До речі, у 99-му Шовковський був номінований на Золотий М'яч. Саме того року, коли він припустився найбільш пам'ятної помилки у кар'єрі, у матчі плей-офф до Євро-2000 проти Словенії.

Останній тренер Шовковського Ребров старший за нього на рік. Доки збірна України готувалась до Євро-2016, він відгуляв 42-й день народження, а в день старту Чемпіонату Європи у Франції — одружився.

Можливо, саме молодість Реброва додала йому сміливості восени, коли він одного за одним вводив юних виконавців до основного складу «Динамо»? Циганкову — 19, Бєсєдіну — 20, Рудьку, який замінив Шовковського у рамці, — 24. 23-річний Буяльський почав виступати за головну команду ще раніше, на підході Оріховський та інші. Для Реброва 2016-й починався з народження сина, потім, у лютому, був перший за 17 років матч киян в плей-офф Ліги Чемпіонів і поразка від «Манчестер Сіті». Далі — золото чемпіонату України, весілля, медовий місяць і осінні провали — у Лізі Чемпіонів та у Прем'єр-лізі. Але команда стає молодшою, і президенту Ігорю Суркісу це подобається, тож позиціям тренера нічого не загрожує. «Це мій шлях, і я з нього не зійду», — заявив Ребров після поразки від «Шахтаря» в останньому матчі року.

3:4 в українському «Ель Класико» стали рекордним результатом для протистояння «Динамо» — «Шахтар» за часи незалежності. Боротьби ж за чемпіонство синоптики не передбачають — 13 очок фори перед киянами «гірникам» має вистачити з головою. Після двох київських років Донецьк вертається на Олімп.

Так був вилучений з поля Жуніор Мораес. Що лишається класичним у «класичному», то це провокації та заворушення між гравцями

У «Шахтаря» влітку теж закінчилась епоха — пішов Мірча Луческу. І очолив пітерський «Зеніт». Склад лишився, новий керманич Паулу Фонсека не став руйнувате старе. Якби не сенсаційний виліт «гірників» із Ліги Чемпіонів від скромного бернського «Янг Бойзу», то називали б ми перші півсезона Фонсеки ідеальними. Португалець поводить себе з пресою, як галантний кавалер з дівчиною (в цьому він набагато приємніший за Луческу).

 До речі, жіноча аудиторія віддає належне і зовнішності 43-річного Паулу. Недарма, коли Фонсека їхав, його дружина боялася відпускати тренера в Україну…

«Шахтар» вперше в історії подолав груповий раунд єврокубка з максимальними шістьма перемогами, і саме донеччани лишаються єдиною командою з України в євровесні.

2016-й — це старт тренерської кар'єри Андрія Шевченка. Спочатку він увійшов до штабу Михайла Фоменка і допомагав йому на Євро. Кортить назвати той Чемпіонат Європи фільмом жахів для синьо-жовтих фанів... Крім ганебного результату (три поразки в трьох матчах, шість пропущених м'ячів, жодного забитого), виступ був нецікавим з точки зору емоцій. Подеколи після поразки у надважливому матчі навертаються сльози. Тоді, після 0:2 від Північної Ірландії виникла лише душевна порожнеча.

Останній матч українців на Євро проти Польщі (0:1). Про виліт ми дізналися раніше. Реакція фанів

Цікаво, що по прильоті на Батьківщину, в аеропорту Бориспіль, молоді Богдан Бутко, Олександр Зінченко та Віктор Коваленко погодились поспілкуватись з пресою, виправдовувались. Як і Артем Федецький, який на моїй пам'яті ніколи не відмовляв журналістам. Андрій Ярмоленко, В'ячеслав Шевчук, Андрій Пятов — досвідчені футболісти понуро проходили повз.

А ось ця пані — рідкісний приємний спогад з Чемпіонату Європи

Після цього Шевченко очікувано замінив Фоменка. З Шеви він швидко перетворився на Андрія Миколайовича, футбол команди став більш вертикальним, комбінують гравці швидше, от тільки в захисті часом гуляє вітер. Втім, на гру збірної дивитися стало приємніше, погодьтесь. До штабу увійшли італійці Андреа Мальдера і Мауро Тассотті, а також іспанець Рауль Ріанчо, який до літа допомагав у «Динамо» Реброву. Кажуть, останньому дуже не вистачає винахідливого сеньора Ріанчо.

Рауль Ріанчо, Андреа Мальдера, тренер воротарів Педро Хара, босс Шевченко та Мауро Тассотті

Повноправно основні тепер — Віктор Коваленко та Олександр Зінченко. Зінченко сколихнув футбольну Україну переходом з «Уфи» до «Манчестер Сіті». Потім була оренда до ПСВ, за який Сашко пограв у Лізі Чемпіонів. Шевченко довіряє йому роль диригента атак, а футболістові 15-го грудня виповнилось лише 20. Дебютували у головній команді і вищезгадані Циганков з Бєсєдіним.

Блондини Зінченко та Коваленко у напруженій сутичці у Коньї проти турків. Перший з м'ячем, другий спостерігає

«Зоря» Луганськ вперше в історії вийшла до групового раунду єврокубка. Жереб — просто казка з огляду на престиж матчів. Коли б ще луганчани зустрілися з «Манчестер Юнайтед»? Поважаю капітана «чорно-білих» Микиту Каменюку, але афіша на кшталт «Mykyta Kameniuka vs Zlatan Ibragimovic» — це кумедно. Або 100-мільйонний Поль Погба, або легендарний Уейн Руні. «Фенербахче» з Робіном ван Персі у складі та «Феєноорд» з Дірком Кайтом (обидва — віце-чемпіони світу-2010 у складі Нідерландів) — теж «жирні» імена.  Хоч «Зоря» і набрала всього два очки, сам факт виступу проти таких китів — вже #перемога.

Каменюка все ж таки програє боротьбу Златану і той забиває єдиний гол у ворота «Зорі» на арені «Олд Траффорд». «Зорі». На «Олд Траффорд»

«Металіст» грає в аматорському чемпіонаті України (йдеться про новостворений «Металіст 1925»), з «Дніпра» знімають очки за борги перед колишнім тренером Хуанде Рамосом (а в судах ще й подібні справи Ніколи Калініча та Мирона Маркевича), і команда бореться за виживання, у «Ворсклі» 9-місячна затримка по зарплаті, «Говерла» просто тихо зникла з футбольної мапи України... Середня відвідуваність поєдинків Прем'єр-ліги — 4377 глядачів за гру. Це майже втричі менше, ніж чотири роки тому, і загалом найнижчий показник в історії вітчизняного футболу. Очевидно, що усе це — #зрада.

3 листопада 2015-го року президент України Порошенко підписав закон «Про запобігання впливу корупційних правопорушень на результати офіційних спортивних змагань». Раніше за «здачу» матчу чи «гру на букмекерську контору» могли карати лише дисциплінарні комітети Федерації футболу України, тобто були можливими лише футбольні санкції. Тепер — і кримінальна. Наразі маємо один епізод: у вересні Луцький міськрайонний суд визнав винними екс-футболістів «Металіста U21» Даніїла Соломаху та Руслана Ковтка у скоєнні кримінального правопорушення. Йдеться про матч молодіжних команд «Волині» та «Металіста» у серпні 2015-го. Хлопці могли отримати по три роки позбавлення волі, втім, завдяки зізнанню, обмежились штрафами по 8500 гривень, і продовжують виступи вже за інші команди. Справа ж Євгена Маліка, який був третім фігурантом, на допрацюванні у прокуратурі.

«Мені подзвонила людина, запропонувала суму і сказала, що треба зробити.  Я підійшов до одноклубників, знаючи про важкість фінансового стану, і запропонував їм суму. Вони не відмовились» — передає слова екс-футболіста ФК «Металіст» Харків Євгена Маліка matchday.ua.

Видання football24.ua відслідковує динаміку ставок на матчі усіх українських професійних ліг, і нерідко там зустрічаються суми від десятків до кількох сотень тисяч євро на один чи кілька результатів. Наприклад, на прохідні матчі накшталт зустрічі першолігових «Колоса» та «Іллічівця». Довести правопорушення журналістам не вдається, але їх інформація змушує замислюватись і підозрювати. Можливо, допоможе виявити і побороти корупційні явища італієць Франческо Баранка? 12 грудня виконком ФФУ призначив його на посаду голови Комітету з етики та чесної гри. Баранка — генеральний директор міжнародної компанії «Federbet», що якраз і займається виявленням договірних матчів.

Франческо Баранка

Насамкінець точно позитивне. 15-го вересня Конгрес УЄФА обрав Київ місцем проведення фіналу Ліги Чемпіонів-2018. Вперше в історії українське місто прийматиме фінал єврокубку, та ще й одразу ЛЧ! Головний матч клубного сезону! Така увага була прикута до України хіба що під час фіналу Євро-2012.

Глядацький інтерес до футболу в Україні помітно падає, деякі клуби зникають, деякі переживають важкі часи. Це наводить на думку про занепад українського футболу, проте кожного року знаходяться приємні сюрпризи. У 2015-му це був фінал Ліги Європи за участі «Дніпра», зараз є чинний півфіналіст Ліги Європи «Шахтар». Маємо локальні успіхи українських футболістів за кордоном, цікаво виглядає збірна України. Тож серед тотальної і безпросвітної зради ми і в 2017-му матимемо перемоги.

Фото на головній: ТСН