Web Analytics

Прямим текстом. «Недипломатичний лист» екс-глави МЗС Америці та ЄС

RU  UA  ENG

Володимир Огризко — міністр закордонних справ України з 2007 по 2009 рік — написав звернення до керівників США і Євросоюзу у своєму блозі на «Українській правді». Писав мовою, зрозумілою тим, до кого він звертався. «МедіаПорт» вирішив, що цього «листа» варто прочитати не тільки іноземцям, і перевів «гарячий» блог Володимира Огризка.
 


Звернення до тих лідерів ЄС та США, які все ще можуть діяти!


Вже майже три місяці український народ відстоює своє право на свободу, демократію і власну гідність. Сьогодні ця боротьба знову викликала кров. Правлячий режим підсилює репресії. Напруга досягла межі. Стає можливим новий, більш потужний вибух народного гніву. Наслідки можуть бути непередбачуваними.

У цих умовах «політика невтручання» ЄС і США виглядає очевидною зрадою, особливо у світлі політичного тиску Росії, економічного шантажу і прямої участі найманців в боротьбі проти українського народу.

Ваші уряду ухвалили правильні декларації. Ваші політики роблять прекрасні заяви. Але для нашої влади і Кремля — ​​це порожній звук. Вони розуміють лише мову сили і реальних дій.

Ваш бездіяльність у цих умовах розв'язує їм руки. Вони не збираються йти на компроміс. Вони будуть продовжувати мучити українців.

Але, можливо, ви саме цього прагнете?

Чому ви не введете, як мінімум, цілеспрямовані санкції проти тих, хто віддав наказ бити студентів, голосувати за диктаторські закони, стріляти в мирних демонстрантів, переслідувати і мучити тих, хто відстоює європейські цінності в Україні?

Може, у вас вже інші цінності?

Може, у вас є таємні домовленості з Москвою про її протекторат над Україною? Якщо це так, ви повинні знати: так не буде. Замість цього ви отримаєте нове джерело небезпеки в Європі, у порівнянні з яким колишня Югославія здаватиметься вам незначною дрібницею. Ви навіть не уявляєте, на що здатні українці!

У нас може бути два результати: реальний колапс європейської мрії і нова страшна Східно-Азіатська імперія, яка в кінцевому підсумку поглине вас.

Прокиньтеся!

Подумайте про ваши моральни зобов'язання перед українським народом під час російського геноциду — Голодомору 1932-1933 років, коли ваші попередники, повною мірою усвідомлюючи, що відбувається, мовчали. Про мільйони жертв серед українського народу під час Другої світової війни, коли два тирани двічі спалили українську землю, але ваші політики «якимось дивним чином» забули засудити і покарати комунізм. Про заклики ваших політиків наприкінці 80-х років залишатися в новій Російської Імперії через ваше небажання діяти проти загроз зі Сходу.

Як ви себе почуваєте в цій ролі?

Українці більше мовчати не будуть. Ми будемо говорити правду, як би гірко вона для вас не звучала. Можливо, це розбудить вашу дрімаючу совість. Ваші дії або ваша бездіяльність для нас буде доказом того, чи є у вас справжні цінності, за які ви готові боротися, або все це просто блеф і аморальність.

Яка сьогодні ціна «європейської мрії»? Або про це потрібно запитати Кремль?

Може, тепер ви зрозумієте, що настав час діяти!

Переклад:

MediaPort™