Web Analytics

«Я — украинец и я — грузин»

Нет, он не сказал, что Украине кто-то поможет. Ничего не обещал и не предлагал план действий. Но, да, — он приехал. И весь Майдан кричал ему «Миша!», а он говорил с ним на одном украинском языке. 

Михаил Саакашвили. Месяц назад был президентом Грузии, теперь называет себя европейским политиком.

Вот как выглядел анонс его пресс-конференции в пресс-центре Евромайдана накануне.

Фото: Андрей Черников

Пресс-конференция и выступление на Майдане заняли примерно одинаковый промежуток времени — плюс-минус десять минут. Для журналистов как будто бы мало — для речи на митинге, кажется, многовато. Однако, с точки зрения цели визита, озвученной самим Саакашвили, выбор вполне логичный.

«Мы приехали для того, чтобы проявить и высказать свою солидарность украинскому народу, той молодёжи, которая хочет лучшего будущего».

И там, и там он говорил, что приехал поддержать Украину, в обоих выступлениях ругал Путина. Новостные агенства сегодня не раз цитировали его слова, сказанные журналистам: «То, что сейчас мы видим в Киеве, — это рейдерская атака со стороны Владимира Путина на украинскую государственность».

Во время брифинга европейский политик Саакашвили несколько раз не стесняясь подчёркивал, что он тут не для того, чтобы поддержать какую-либо партию или вмешиваться во внутреннюю политику Украины. 

«Это не наше дело, это не дело иностранцев, — говорил он. — Это дело украинцев». 

В конце короткой пресс-конференции кто-то из зала сердито и громко спросил: «Чи будете Ви постійно підтримувати Україну?»

«Я завжди буду підтримувати Україну», — сказал Саакашвили.

На Майдане экс-президент Грузии разговаривал с тем, к кому он на самом деле прилетел из Варшавы «как частное лицо, в экономическом классе самолёта». С теми, кому он хотел объяснить, что он считает «делом украинцев».

Его «объявили» вместе с лидерами оппозиции, но даже на диктофонной записи слышно, что с украинским народом Михаил Саакашвили говорил один на один.

Вітаю, Майдане, вітаю Україну, вітаю Європу!

Сьогодні я приїхав сюди не лише до Європи, а до самого серця Європи, що б’ється, живе і співає.

Так, сьогодні ви є серцем європейських ідеалів, принципів, цінностей. Ви є уособленням європейського проекту, втіленням того, що робить Європу особливою та дорогою для нас, зневоленних в минулому націй і ув’язнених в минулому народів.

Сьогодні ви не лише захищаєте ваше майбутнє, майбутнє України — ви захищаєте майбутнє всіх нас, майбутнє всіх волелюбних народів.

Я приїхав підтримати вас, розповісти, наскільки ми любимо вас в Грузії та за її межами, наскільки ми всі поділяємо вашу боротьбу. Успіх свободи України є успіхом свободи Грузії, Молдови — всїх східно-європейських країн і усього світу. Ясна річ, ми різні: Україна — велика, Грузія, Вірменія, Молдова — малі, але, якщо ми не триматимемося за руки, у темному кутку кремлівський головоріз безжально знищить нас одного за одним.

Якщо ми не гуртуватимемося, ті люди, які дуже шкодують за Радянським Союзом і наполегливо працюють над його відновленням, люди, які, нажаль, керують Россією сьогодні, в цей час з’їдять нас живцем поодинці. Тому ми не маємо іншого вибору, крім виступу гуртом. Адже, коли ми разом, коли ми об’єднані, ніщо не зможе протистояти нашому прагненню до свободи, ніякі ембарго або утиски.

Історія вже бачила нас зневоленими націями, тепер історія побачить, як ми разом рішуче здобуваємо нашу волю. Це моє глибоке переконання цілого мого життя.

Я жив тут, в Києві, я тут навчався, вивчав українську та навчався почуватися як українець.

Власне, я почуваюся як українець. Я є українець і я є грузин. І, отже, я — європеєць.

Я завжди знав, що одного дня Україна буде прикладом успіху, прикладом провідної східно-європейської нації, інтегрованої у європейську родину вільних, демократичних та процвітаючих народів. І коли я побачив сьогодні, я зрозумів, що я був правий, що Україна переможе, що ми переможемо разом.

Ми віримо у нашу долю, у нашу волю. Ми даємо любов, становимо собою приклад для наслідування, і ніщо не зможе зупинити нас, завдати поразки, коли ми разом.

Мої українські сестри й брати, сьогодні ви — творці історії. Знаю, що вам холодно, знаю, що будуть моменти вагань, провокацій, знаю, що ви ризикуєте. Але вам потрібно зберігати спокій та ентузіазм, почуття відповідальності, віру у ваші принципи і цінності.

Цей момент дуже важливий для вас, для нас, для всього світу. Вибір, що стоїть перед нами, доволі простий: Європейський союз або Євразійський союз. Ви обираєте не напрям зовнішньої політики чи коаліцію, а суспільство, світ, в якому жити. Євразійський союз означає рабство, корупцію, авторитаризм, все те, від чого наші народи потерпали так довго, і що ми так красномовно відкинули. Ця молодь не зробила нічого поганого і не заслуговує життя у кримінальному «совку».

Саме тому наші народи обрали Європейський союз, цього вибору ми маємо дотримуватися заради наших дітей.

Єдине, чого потребує вступ до путінського клубу, — це залишитися покірними, корумпованими та бездарними. Але, фактично, для наших народів цей вибір є вибором між життям і смертю. Я не знаю жодної нації, яка б сама зголосилася вмерти. В жодному разі — не гордий український народ і не моє прийомне місто Київ.

Тож немає сумнівів, що ви переможете, що чудовий європейський прапор поєднається з прекрасним українським.

Ми — українці, грузини, молдавани — європейці і житимемо у європейських свободах. Немає у мене сумнівів, що ваша перемога змінить усіх нас і Россію. Вона змусить Россію відмовитися від імперіалізму та нарешті перетворитися на національну державу, яка має кордони, а не узбіччя, партнерів, а не рабів. С такою Россією — національною, демократичною країною — ми потоваришуємо, будемо торгувати і співпрацювати.

Український тріумф покладе край ері Володимира Путіна, і це станеться тут, на цій самій площі!

Я приїхав розказати, наскільки я пишаюся вами — гордими дітьми гордої нації, пишаюся вашою хоробрістю і спокоєм, рішучістю і почуттям відповідальності, пишаюся вашою дружбою.

І в історичних підручниках згодом напишуть, що Россійська імперія припинила існування на Євромайдані.

Ви переможете!

Слава Грузії! Слава Україні! Слава Європі!

Фото Михаила Саакашвили  Мстислав Чернов для MediaPort™