Web Analytics

Проект Заявления Всеукраинского съезда депутатов советов всех уровней (полный текст)

Участники проходящего сегодня в Харькове Всеукраинского съезда депутатов советов всех уровней обнародовали проект Заявления съезда.

Заява Всеукраїнського з’їзду депутатів всіх рівнів щодо шляхів виходу України з політичної кризи (Проект)

м. Харків 4 грудня 2004 року

Суспільно-політична криза, яку ми переживаємо зараз, лише частково пов’язана з ходом і результатами виборів Президента України. Значно більшою мірою вона пов’язана з недосконалістю і непрозорістю організації всієї системи влади в Україні, слабкістю громадсько-політичного контролю за її діяльністю. Виборчі перегони, в ході яких змагалися не програми, а особистості, не достоїнства кандидатів, а взаємні звинувачення, лише надмірно загострили протистояння сил, що підтримують претендентів на вищу державну посаду, демонструючи водночас суцільний правовий нігілізм.

Суспільство балансує на межі масштабного громадянського конфлікту, над прірвою економічної катастрофи. Мітингові пристрасті переважають здоровий глузд, заважаючи пошуку цивілізованого виходу з кризового стану. Якщо не зупинитися зараз, ми власноруч відкинемо Україну принаймні до середини 90-х років, зведемо нанівець здобуті останнім часом досягнення в соціально-економічній сфері.

Ми, депутати всіх рівнів, звертаємося до протидіючих політичних сил з нагальним закликом відкинути власні амбіції, повернутись обличчям до загальних проблем суспільства і спільними зусиллями зупинити кризу, забезпечити реформування системи влади в Україні.

Для цього, в першу чергу, потрібно:

1. Безумовне дотримання всіма суб’єктами політичного процесу Конституції та чинного законодавства України, категоричне виключення ними можливості застосування сили.

2. Повне, без будь-якого виключення, виконання домовленостей, що були досягнуті 1 грудня за круглим столом за участю Президента України, Голови Верховної Ради України, обох претендентів на посаду Президента України і авторитетних міжнародних посередників.

3. Визнати рішення Верховного Суду України про повторне голосування таким, що є політично заангажованим та втручається у власну компетенцію Центральної Виборчої Комісії. Просити Конституційний Суд дати оцінку цьому рішенню.

4. Верховній Раді України забезпечити невідкладне здійснення конституційної політичної реформи в Україні, яка в межах парламентсько-президентської форми правління забезпечить:

– надання більшості у ВР права формування уряду;

– чітке визначення прав і повноважень парламентської опозиції;

– обмеження повноважень Президента щодо здійснення ним функцій виконавчої гілки влади;

– посилення спроможності Президента забезпечення дотримання Конституції України на всій території держави.

5. Формування уряду України провести на підставі Конституційної реформи за участю політичних сил, репрезентованих у Верховній Раді.

Ми переконані, що оновлена система організації державної влади в Україні побудована на чітко визначеній відповідальності всіх її гілок, у взаємодії з повноважним і ефективним місцевим самоврядуванням, може стати основою для здійснення національної ідеї єдиної соборної демократичної України.

Звертаємося до Верховної Ради України з пропозицією ініціювати проведення у м. Києві Всеукраїнського з’їзду депутатів усіх рівнів з метою повного аналізу причин виникнення політичної кризи в державі, визначення шляхів оновлення всіх сфер суспільно-політичного життя в Україні.

Фоторепортаж: Всеукраинский съезд депутатов советов всех уровней в Харькове