Web Analytics

Сергей Стороженко: Марш военных частей из Харькова в Киев - неточная информация

Военная часть 3005 внутренних войск не получала официального письменного приказа о передислокации, поэтому, считает вице-губернатор Харьковской области Сергей Стороженко, информация о попытке военнных выехать в столицу неточная.

Свою версию событий в военной части Сергей Стороженко излагает так:

«На території міста Харкова дислокується військова частина 3005 внутрішніх військ України. Вчора зранку почали телефоном поступати дзвінки, що деякі підрозділи внутрішніх військ, розташованих у Харківської області, будуть відправлені до Києва на посилення і забезпечення громадського порядку. Ми зрозуміли, що це неможливо, але для перевірки цих фактів я попросив начальника відділу облдержадміністрації, який займається взаємодією з правоохоронними органами та військовими підрозділами, перевірити цю інформацію. Це було зранку. Мені доповіли близько 12 години, що жодний підрозділ на Харківщини не збирається нікуди рухатися маршем. Після цього, близько 14 години, після того, як стало відомо, що є Указ Президента про перепорядкування внутрішніх військ, я особисто поїхав на вулицю Володарського в місті Харкові, де зустрівся з командиром військової частини.

Я зайшов на територію часті і побачив, що хлопці метуть плац, ніякого напруження, ніяких зборів немає. Все це дало мені достатньо доказів, що військова частина не збирається виступати куди-небудь поза місце свого постійного розташування.

А коли я зайшов до кабінету командира частини, відбулася розмова, у котрій він мені доповів, що він отримав інформацію зі штабу внутрішніх військ, що не виключено, що йому прийдеться виступати і рухатися з Харкова. Попросив допомоги.

Я йому сказав так: якщо буде наказ письмовий і законний – будеш рухатися. Якщо не буде законного наказу – ніхто рухатися нікуди не буде. Командир частини відповів, що добре це розуміє і що без письмового наказу він нікуди ні поїде і сам ніякого наказу не віддасть.

Потім я займався своїми справами, пізно ввечері, близько 21 їхав зі стадіону "Металіст", де дивився як закінчують другу чергу реконструкції стадіону, ніяких до мене не було повідомлень, а вже близько десятої знов зателефонував командир частини і доповів, що частину блокують невідомі. Я спитав, що це таке "блокують"? Блокують так, що він не може виїхати з території частини. А я йому кажу: а що, ти кудись зібрався, є наказ виступати? Він каже, ні, наказу немає. Я кажу: хай блокують!

Що сталося?

Близько 22 години група невідомих людей спортивного складу здійснили прорив на територію військової частини. Як доповідають, а так це чи ні ще треба перевірити, при цьому три військовослужбовця отримали ушкодження. Потім на територію зійшли депутати обласної ради, міської ради, які вчинили несанкціоновану ревізію на території частини, знайшли 5 автобусів, знайшли 16 вантажівок, причепів, знайшли військове обладнання, знайшли те, що по розпису є в військовій частини. Після цього вони заблокували частину. Командир дав пояснення, що нікуди ні збирається, але це нікого не влаштувало і до 2 год. 15 хв. на території військовій частини були як народні депутати, яки можуть безперечно, згідно зі статусом і законом, перебувати на території будь якого підприємства, організації чи установи, так і люди, яки не мали права перебувати на території частини.

З часом на місце прибула оперативно-слідча група Управління внутрішніх справ МВС України у Харківської області, для того, щоб перевірити обставини цього випадку, оскільки до них надійшла інформація, що на території частини були масові заворушення. Група задокументувала всі обставини події та поїхала.

Всі уїхали у другої годині. Зараз приблизно 30 приватних автомобілів блокують військову частину 3005. Для чого? Людям треба – нехай блокують! Це ж порушення законодавства і ми наполягаємо, щоб була дана об’єктивна оцінка.

Щодо того, як мають себе вести командири військових частин, вони мають виконувати законний приказ.

Як мені доповів командир військовій частини 3005, він вирушить в дорогу, туди, куди буде наказ, й лише тоді, коли наказ буде підписаний командувачем внутрішніх військ та заступником міністра внутрішніх справ України. Я йому сказав, що це цілком законно. Такого наказу і по цю хвилину війська внутрішні, жодна частина в Харкові, не отримала.

Тому казати, що хтось намагався кудись їхати, хтось вирушив вже, як вчора сказали у «Свободі слова», що колона з Харкова рушить до Києва, - це, м’яко кажучи, неточна інформація».

Материал – официального сайта облгосадминистрации.