Web Analytics

Виктор Ющенко: Украина не отстояла цены на газ

Недостатки газового соглашения назвал сегодня президент Украины Виктор Ющенко. С его точки зрения в данной ситуации было допущено несколько серьезных просчетов. Вывод президента: “Украина не отстояла цены на газ“.

“Не відстояла Україна ціни на той газ, який вона здобула в 2006 році. Заяви виявилися набагато гучномовнішими, ніж можливості, здібності спеціалістів відстояти ціну. Я не хочу наїжджати ні на кого я просто констатую факт”, - сказал Виктор Ющенко.

Он назвал 4 просчета при закреплении договоренностей о цене на газ для Украины:
“Негативним є що ціна, яка була зафіксована на 5 років через 365 днів переглянута. Друге, що ціна 130. Сьогодні виникає дуже багато запитань відносно того, по який формулі вона визначається? Сьогоднішня нова ціна - є стара ціна помножена на індекси цін в темпі, або зміни цін по трьох, по чотирьох провідних компонентах енергетики. Якщо у нас ціна 130 доларів закріплена в формулі ціни, тоді в нас є відповідь на прогноз ціни, до чого вона прив’язується, які якорі керують планкою ціни на газ. Якщо вона взята відносно, я думаю, що це самий крупний прорахунок в дебатах. Третє, це ті речі, які відносяться до парної категорії. Починаючи з середини 90-х років тема ціни на газ і тарифів на послуги транзиту це були завжди парні категорії, у нас ніколи не допускалася зміни одного без зміни іншого. Нажаль, це перший прецедент коли ціна на газ росте, а тарифи залишаються найнижчі для європейського ринку. Наступний, на мій погляд, мінус це те, що статус договірний, знижений з міжурядового до корпоративного, хоча всі добре розуміють, що газ, нафта – це інструменти політики. Для мене важливий же один пункт: для України недопустимо якщо у темі формулювання ціни будуть присутні будь-які політичні моменти. На мій погляд, це була сама велика дискредитація основ формування української внутрішньої чи зовнішньої політики”.