Web Analytics

На Харківщині четверо дітей отруїлися грибами

Четверо дітей з Красноградського району отруїлися грибами, які вони самі зібрали, а бабуся — приготувала. Поліція порушила справу за статтею «невиконання обов’язків по догляду за дитиною».

Подія сталася у селищі Слобожанському, розповіли у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області. Четверо дітей — сестри 11 і 13 років, їх восьмирічний брат і 14-річна сусідка — самостійно назбирали грибів, а бабуся — приготувала.

Після цього дітям стало зле. Спочатку їх доправили до Кегичівської районної лікарні, а потім — до Харківської обласної дитячої.

«Наразі час стан здоров'я потерпілих — задовільний», — кажуть у поліції.

Слідчі порушили справу за ст. 166 (злісне невиконання обов’язків по догляду за дитиною або, за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання за цією статтею — п’ять років ув’язнення.

У Міністерстві охорони здоров’я попереджають: ознаки отруєння грибами можуть проявитися як вже за 30 хвилин, так і протягом кількох днів. Серед основних симптомів — нудота та блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури, зниження пульсу, задуха, судоми, холодні через відтік крові руки та ноги, марення.

За наявності будь-якого з цих симптомів необхідно одразу викликайте лікаря, телефонувати до швидкої допомоги за номером «103». Очікуючи медиків, слід промити шлунок простою водою, пити багато рідини — води (можна підсоленої) чи прохолодного чаю, приняти сорбенти.

«Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм. Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!» — наголосили у МОЗ.

Залишки грибів слід обов’язково зберегти, аби передати на дослідження — це допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Фото: kharkivoda.gov.ua

У Національної служби здоров’я нагадують, як уникнути отруєння грибами:

  • Найкраще — відмовитися від дикорослих грибів, натомість купуючи вирощені штучно, печериці або гливи.
  • Не слід купувати гриби на стихійних ринках.
  • Гриби треба уважно оглядати, звертаючи увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
  • Збирати треба лише добре знайомі гриби, за найменшого сумніву — одразу викидати.
  • Не варто брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
  • Неможна збирати гриби поблизу трас, у промислових зонах або на забруднених територіях: вони накопичують отруйні речовини, зокрема важкі метали.
  • Не слід збирати гриби в посушливу погоду: вони пересихають, віддаючи воду та збільшуючи концентрацію токсинів.
  • Неможна їсти сирі гриби. Готувати їх слід у першу ж добу після збирання: проварювати не менше ніж три рази, щоразу у свіжій підсоленій воді щонайменше по 30 хвилин. Зберігати готові страви треба в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.

За даними НСЗУ, від початку року в Україні отруїлися грибами вже понад 20 людей. Такі випадки вже фіксували в Одеській, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Чернівецькій, Херсонській, Хмельницькій, Полтавській, Київській і Чернігівській областях.