Web Analytics

Масове отруєння в Харкові: пів сотні хворих, поліція порушила справу

У Харкові понад 50 людей занедужали після відвідування ресторанів. Лікарі кажуть, що хворі у стані середньої тяжкості, до реанімації ніхто не потрапив.

Масові скарги на отруєння почали надходити 17 червня. Станом на ранок 18-го до лікарень Харкова доправили 54 людей, 16 з яких — діти, повідомила заступниця Харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан.

Дорослі — у лікарні №31, діти — у лікарні №19. Всім поставлений діагноз «ентероколіт». Стан пацієнтів — середньої тяжкості, до реанімації ніхто не потрапив.

Фото: kharkivoda.gov.ua

Харківський обласний центр контролю та профілактики захворювань звітує загалом про 57 пацієнтів, серед яких мешканці Харкова, Харківського і Богодухівського районів області. Занедужали вони після візиту до харківських кав’ярень «Якіторія» та «Мафія» на вулиці Квітки-Основ’яненка, де їли переважно суші.

За даними центру, двоє хворих лікуються вдома. Є також шпиталізовані до Краснокутської районної лікарні.

Фахівці провели у кав’ярнях дезінфекцію, взяли аналізи у персоналу, проби продуктів і води.

Правоохоронці розпочали розслідування за  ч. 1 ст. 325 (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального Кодексу України. Максимальне покарання за цією статтею — три роки ув’язнення, зазначають у Головному управлінні Нацполіції в Харківській області.

У ресторанах розпочали власну перевірку, аби з’ясувати причини отруєння.

«Компанія проводить максимально можливу перевірку ситуації. Для цього ми, не чекаючи перевірки з боку контролюючих органів, учора за нашою ініціативою передали на дослідження усі продукти, які є в наших закладах, усі працівники здали аналізи, щоб знайти ймовірне джерело захворювання», — цитує «Суспільне» начальника служби безпеки мережі ресторанів «Мафія» Віктора Агудіна.

За його словами, компанія також готова відшкодувати клієнтам витрати на лікування.

«Ми провели аналіз, що їли наші гості. Дійсно, більша частина гостей їла суші, які містять лосося. Ми провели перевірку, це наш постійний процес, це не те, що пов'язано з даною ситуацією. У нас існує свій внутрішній аудит харчової безпеки», — додав Агудін.

Два заклади, де отруїлися відвідувачі, не працюватимуть до кінця перевірки.