Web Analytics

Данилишин в шоке: политическое убежище ему дали (документ)

Бывший министр экономики Богдан Данилишин получил политическое убежище в Чешской Республике.

Об этом Радио Свобода сообщила адвокат Данилишина Марина Махиткова.

Решение об этом в четверг приняло министерство внутренних дел Чехии. До сих пор Данилишин находился в тюрьме предварительного задержания в Праге. Городской суд еще должен принять решение об освобождении Данилишина из-под стражи.

По словам Марины Махитковой, сам Данилишин был очень удивлен этому решению и, конечно, очень рад ему. «Думаю, что он был очень удивлен, я бы не побоялась сказать, что он был в шоке».

«Господин Данилишин имеет одинаковые права, но, конечно, и обязанности, как и граждане Чешской Республики, за исключением политических прав, прежде всего права выбирать и быть избранным, - пояснила адвокат значение нового статуса для украинского экс-министра. - То есть он имеет право находиться на территории Чехии и это право не ограничивается временными рамками. Он имеет право получить документ, который предоставляет ему право путешествовать, в том числе и вне границ Чешской Республики, он имеет право здесь работать, имеет право на социальное и медицинское обслуживание, то есть все так, как бы он был гражданином Чехии. Он согласно чешскому законодательству, также имеет право просить о жилье и получить дотации на проживание».

Богдан Данилишин – экс-министр в правительстве Юлии Тимошенко – был задержан в Праге 18 октября прошлого года под посольством Украины полицией Чехии на основании запроса Интерпола.

Данилишина обвиняют в Украине по ч.2 ст.364 (злоупотребление властью или служебным положением) Уголовного кодекса.

Представители оппозиции называют дело сфабрикованным и заявляют о политическом преследовании бывшего министра правительства Юлии Тимошенко.

Министерство иностранных дел Украины уже сделало заявление, что пока не получало от официальных органов Чехии какую-либо информацию о предоставлении политического убежища экс-министру экономики Украины Богдану Данилишину.

«Однако, сама возможность этого вызывает у внешнеполитического ведомства Украины серьезные недоумения, поскольку непонятно, как вообще можно говорить о якобы преследовании за политическую деятельность человека, которые собственно никогда политической деятельностью не занимался», - сказал директор департамента информационной политики МИД Олег Волошин.

Он пояснил, что Данилишин не состоял в какой-либо партии, не баллотировался в парламент или президенты, не организовывал митинги и даже ни разу публично не критиковал действующую власть после ее формирования в начале 2010 года.

«Таким образом, любой непредвзятый человек может увидеть, что в данной ситуации говорить о политической подоплеке интереса украинских правоохранительных органов к Данилишину как минимум странно», - подчеркнул Волошин.

Он также отметил, что странным является и то, что у МИД нет никакой информации о том, что сам Данилишин просил какое-либо иностранное государство о политическом убежище, пишут «Подробности»

«За него это сделали депутаты от БЮТ, что является беспрецедентным случаем», - добавил представитель МИДа.

По состоянию на вечер четверга Генпрокуратура не располагала официальными данными о получении Данилишиным политического убежища в Чехии.

Между тем, сегодня на сайте «Украинской правды» появился полный текст решения о предоставлении гражданину Украины Богдану Данилишину политического убежища в Чехии.

Штамп: Рішення набуло чинності

13.01.2011 р.

Підпис, Печатка.

Герб Чеської Республіки

Міністерство Внутрішніх справ Чеської Республіки

229

МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ ЧР

Відділ надання політичного притулку та міграційної політики

Поштова скринька 21/ОАМ, 170 34 Прага 7

В.н.: ОАМ-264/LE-LE05-LE05-2010

Р.н.: L008779

Прага, 13.01.2011

РІШЕННЯ ЗА СПРАВОЮ МІЖНАРОДНОГО ЗАХИСТУ

Міністерство внутрішніх справ Чеської Республіки, відділ надання політичного притулку та міграційної політики за адміністративним розслідуванням про надання міжнародного захисту, розпочатим на підставі заяви, яку 29 листопада 2010 року подав Данилишин Богдан, 06.06.1965 року народження, громадянин України, в особі Доктора права пані Марини Махиткової, адвоката, що розташовується за адресою: Длоуга 16, Прага 1, прийняло наступне рішення за поданою заявою:

Згідно § 12, літера а) закону № 325/1999 Збірки законів, про надання політичного притулку та внесення змін у закон № 283/1991 Збірки законів про Поліцію Чеської Республіки, в редакції наступний поправок (закон про надання політичного притулку), політичний притулок

н а д а є т ь с я.

Обґрунтування:

29.11.2010 року вищевказаний подав заяву про надання міжнародного захисту, у якій вказав, що він є українцем, грецько-католицького віросповідання, та що з 2007 року він був членом політичної партії Блок Юлії Тимошенко (БЮТ), а також був членом Кабінету Міністрів Ю. Тимошенко. Після цього він коротко пояснив обставини, що привели до його від’їзду з країни та подання заяви про надання міжнародного захисту. Він пояснив, що виїхав з України у Німеччину з метою проведення планового медичного лікування. За його словами, всі проблеми почались вже після його від’їзду з країни. Він розповів, що проти нього було порушено кримінальну справу та що у справі йдеться про сконструйоване обвинувачення у зловживанні правами посадової особи, через його діяльність як члена Кабінету Міністрів Юлії Тимошенко. Він також додав, що не було забезпечено проведення справедливого процесу розслідування, оскільки нинішній президент України та влада України тримають органи юстиції під своїм контролем та намагаються дискредитувати та криміналізувати всіх представників колишньої влади, яка зараз є у опозиції. Вищевказаний також проявляв страх перед своїм можливим поверненням у країну походження, пов'язаний із засудженням за сконструйованою кримінальною справою свою попередню політичну діяльність у партії БЮТ та виконання діяльності міністру економіки України. Це все він також повторив і у своїй заяві, написаній власноруч.

Розмову від 29.11.2010 року було проведено на вимогу вищевказаного російською мовою у присутності перекладача. У розмові також на вимогу вищевказаного брала участь і його представник. Протягом розмови вищевказаний докладно розповів про своє життя у країні походження, та повторив і пояснив причини, через які він виїхав з країни та подав заяву про надання міжнародного захисту. Також вищевказаний пояснив адміністративному органу всі свою страхи, пов’язані із його можливим поверненням у країну.

Протягом адміністративного розслідування заявник надав іноземний паспорт громадянина України № 007662. Адміністративний орган вважає цей документ достатнім для підтвердження особи та громадянства вищевказаної особи.

Далі за справою адміністративний орган наводить, що згідно заяви міністру юстиції від 22.12.2010 року, яка також є невід’ємною частиною матеріалів справи, вищевказаний був 19.10.2010 року затриманий на території Чеської Республіки у зв’язку із видачею Печерським судом міста Києва міжнародного ордеру на арешт на його особу, через порушення кримінальної справи за скоєння кримінального злочину, пов’язаного із порушенням обов’язків при управління чужим майном. Постановою Міського суду Праги № Nt 492/2010 від 20.10.2010 року вищевказаний був затриманий і утримувався у камері попереднього затримання, де він і є до цих пір. Заявою Генеральної прокуратури України від 20.10.2010 року Міністерство юстиції Чеської Республіки попросили видати вищевказаного для здійснення кримінального переслідування на території України. Розгляд вказаної заяви на цей час ще не закінчений.

Протягом проведення адміністративного розслідування було з’ясовано, що причиною від’їзду вищевказаною особи з території України було заплановане проживання у Німеччині з метою лікування. Заяву про надання міжнародного захисту вищевказана особа подала через появу страху перед органами державної влади України, через його політичну діяльність у 2007-2010 рр. як члена політичної партії, яка на цей час є опозиційною.

Міжнародний захист, згідно § 28, абзац 1 закону про надання політичного притулку надається у вигляді політичного притулку або додаткового захисту; якщо міністерство протягом проведення розслідування з’ясує, що існують причини для надання політичного притулку згідно § 12, 13 або 14 переважно надається політичний притулок. Посилаючись на вказану постанову міністерство, як адміністративний орган, у першу чергу приступило до оцінювання причин, вказаних заявником протягом процедури розгляду питання надання міжнародного захисту, з точки зору існування причин для надання політичного притулку.

Згідно постанови § 12, літера а) закону про надання політичного притулку, іноземного громадянину надається політичний притулок якщо при розгляду питання про надання міжнародного захисту буде з’ясовано, що іноземний громадянин переслідується за здійснення своїх політичних прав та свобод.

Згідно постанови § 12, літера b) закону про надання політичного притулку, іноземного громадянину надається політичний притулок якщо при розгляду питання про надання міжнародного захисту буде з’ясовано, що іноземний громадянин має обґрунтований страх перед його переслідуванням, пов’язаним із його расою, статтю, віросповіданням, національністю, відношенням до певної соціальної групи або через відстоювання певних політичних точок зору у країні, громадянином якої він є, а у разі, якщо він є особо без громадянства – у країні його останнього постійного проживання.

Умовою для надання іноземному громадянину політичного притулку є те, що внаслідок перевірку було доведено, що він переслідується через здійснення своїх політичних прав та свобод або він небезпідставно боїться переслідування через деякі з причин, вказаних у постанові § 12, літера b) закону про надання політичного притулку. Згідного цього закону переслідуванням вважається значне поручення прав людини, а також інші міри, що сприяють психологічному тиску на особу або інші подібні дії, що проводяться, підтримуються та припускаються ініціатором переслідування. Ініціатором переслідування вважається державний орган, партія або організація, що править у країні або у значній частині країни, громадянином якої ї переслідувана особа або у якій проживала постійно особа без громадянства. Ініціатором переслідування також може бути і приватна особа, якщо можливо довести, що країна, партія або організація, в тому числі й міжнародна організація, що контролюють країну або значну частину території країни, не можуть або не хочуть відповідним чином забезпечити належний захист від переслідування. Переслідуванням не вважається таким, якщо переслідувана особа, з урахуванням особистої ситуації, може знайти захист у другій частині країни, громадянином якої він є , або, якщо це особа без громадянства, країни, у якій він постійно проживав останнім часом, якщо переслідування можливо лише на певній частині країни.

Розглянувши заяву вищевказаної особи про надання міжнародного захисту з точки зору причин для надання політичного притулку, адміністративний орган, у першу чергу, обґрунтовувався на його показанням, та лише після цього – на інформації, з’ясованій протягом проведення адміністративного розслідування політичної ситуації та безпечності, а також стану дотримання прав людини в Україні. А саме, базувався на Повідомленні Міністерства закордонних справ США про дотримання прав людини в Україні за 2009 рік від 11.03.2010 року, на даних Міністерства іноземних справ Чеської Республіки № 129871/2010-LPTP від 19.01.2010 року, на Повідомленні організації Freedom House "Свобода у світі - Україна» за 2009 рік та на актуальних даних, що стосуються ситуації в Україні, що є у інформаційному банку Чеської печатної контори Країни світу – Україна.

Заявник та його представник також протягом адміністративного розслідування надали декілька сотень сторінок матеріалів, переважно написані власноруч заявником пояснення до певних обставин, інформація, що стосується стану його здоров’я, петиції та інші розписки осіб, що, за його словами, підтверджують незаконність порушення проти нього кримінальної справи, також вони надали матеріали, що стосуються судового розслідування, що проводиться по відношенню до вищевказаного під час його відсутності на території України, матеріали, що стосуються безпосередньо затримання вищевказаного на території Чеської Республіки ті пов’язані із прийняттям рішення стосовно його ув’язнення та рішення про екстрадицію. Всі вказані матеріали було використано адміністративним органом як підстава для його рішення.

Адміністративний орган констатує той факт, що згідно постанов § 36, абзац 3 закону № 500/2004 (адміністративний порядок), учаснику розслідування не дається можливість висловитись стосовно матеріалів розслідування, якщо рішення, прийняте за заявою учасника розслідування, відповідає його вимогам у повному обсязі.

Адміністративний орган у першу чергу займався питанням, чи відповідає вищевказана особа вимогам закону про надання політичного притулку, згідно постанов § 12, літера а) закону про надання політичного притулку.

Адміністративний орган приймає доведеною політичну діяльність заявника у опозиційній на цей час партії БЮТ та здійснення ним обов’язків міністру економіки України у 2007-2010 роках. Також незаперечним є той факт, що в Україні проти нього порушено кримінальну справу відносно зловживання ним правами посадової особи в період, коли він займав посаду міністру економіки у Кабінеті міністрів Юлії Тимошенко, близьким співпрацівником якої він був. Своїми діями заявник у 2007-2010 роках повністю однозначно висловлював свої політичні точки зору та думки, а також і після переходу партії БЮТ у опозицію за допомогою засобів масової інформації оголошував свою точку зору. Враховуючи сучасну ситуацію в Україні не можна виключати того, що кримінальна справа проти заявника мотивована політично, як плата за його попередню політичну діяльність, або шляхом криміналізації його особи влада намагається обмежити його можливу подальшу політичну діяльність. На думку адміністративного органу вказані дії можливо кваліфікувати як переслідування згідно § 2 закону про надання політичного притулку. Участь у політичному житті країни у мірі, здійснюваній заявником, та розповсюдження своєї точки зору, можливо й критичної по відношенню до влади, є діяльністю, що повністю відповідає поняттю "здійснення політичних прав та свобод», оскільки одним з основних політичних прав є право брати участь, прямо чи ні, у правлінні своєї країни, так само як свобода переконання та прояву.

Після оцінювання даних, наданих заявником та їх порівняння із даними про країну походження, адміністративний орган зробив висновок, що у своїй країні заявник переслідується за здійснення своїх політичних прав та свобод, згідно § 12, літера а) закону про надання політичного притулку, та що йому необхідно надати політичний притулок.

Примітка: рішення можливо оскаржити протягом 15 днів з моменту його отримання через крайовий суд того краю, у якому після оголошення рішення іноземному громадянину дозволяється проживати. Подання скарги, згідно § 32, абзац 3 закону про надання політичного притулку, має припиняючу дію.

Особа, відповідальна за вірність документу: Магістр Лудєк Томани

Підпис.

Доктор філософії Томаш Гайшман, в.р.
Директор відділу надання політичного притулку та міграційної політики

Печатка:

Герб Чеської Республіки

Міністерство внутрішніх справ Чеської Республіки