Web Analytics

Звернення Національної Спілки журналістів України, комісії з журналістської етики та Профспілкового об’єднання „Незалежні медіа-профспілки України”

Для задоволення права громадськості на інформацію, виборчим законодавством України журналістам гарантується особливий професійний статус: безперешкодний доступ на всі заходи пов’язані з виборами.

Звертаємо увагу колег та громадськості, що активісти громадських організацій та політичних партій, підприємці та будь-які інші зацікавлені особи, що не працюють у ЗМІ, і на яких не розповсюджуються встановлені законодавством права та обов’язки журналіста, не можуть видавати себе за журналістів. Журналісти виконують роль посередників в передачі інформації громадянам, в той час як спостерігачі, скоріше, самі є джерелом інформації. До того ж, перебування на виборчих дільницях великої кількості спостерігачів, зареєстрованих як журналісти, може перешкоджати роботі професійних журналістів, а значить і обмежувати права громадян на отримання оперативної інформації.

Ми сподіваємось, що метою спостерігачів є сприяння проведенню демократичних виборів в Україні. Однак вважаємо, що введення в оману громадськості є неприпустимим і дискредитує статус та професію журналіста. Крім того, вже відомі випадки наказів та прохань засновників газет до редакторів видати у великій кількості (60-100) незаповнені посвідчення позаштатного кореспондента газети. Видача таких документів є незаконною, адже може кваліфікуватися як службове підроблення відповідно до статті 366 Кримінального Кодексу України.

Звертаємось до:

- редакторів та керівників ЗМІ – з проханням не видавати редакційні посвідчення професійного або позаштатного журналіста стороннім особам, які не є працівниками очолюваного вами засобу масової інформації;

- народних депутатів України – з проханням підтримати законопроект внесений народним депутатом України Василем Гаврилюком, яким пропонується надати статус офіційного спостерігача спостерігачам від громадських організацій (реєстраційний № 5706).

Голова НСЖУ Ігор Лубченко
Голова Комісії Володимир Мостовий
Голова ПО “НМПУ” Сергій Гузь