Web Analytics

Уволен прокурор Харьковской области (обновлено)

Приказом Генпрокурора уволен прокурор Харьковской области Владимир Кривобок. Об этом корреспонденту медиа-группы «Объектив» сообщили в пресс-службе Генпрокуратуры.

Двум заместителям прокурора области — Владимиру Суходубову и Николаю Шадуре — объявлен выговор.

В данное время обязанности прокурора Харьковской области выполняет Василий Синчук, до этого работавший первым заместителем прокурора области.

По собственной, пока неподтверждённой, информации МГ «Объектив», рапорт об увольнении подала и начальник организационно-контрольного отдела прокуратуры области Семенякина Е.В., достаточно знаковая фигура в харьковской прокуратуре. Будучи креатурой Владимира Кривобока, Семенякина занималась проверками районных прокуратур, после которых «неугодные» прокуроры увольнялись, либо, в лучшем случае, перемещались по горизонтали.

Назначение и представление нового прокурора области ожидается в конце первой декады января. В настоящий момент, по информации МГ «Объектив», в ГПУ рассматриваются две кандидатуры на этот пост. Оба кандидата имеют донецкое происхождение.

Кстати, у самого Владимира Кривобока тоже есть донецкие связи. Прежде чем стать прокурором Харьковской области, Кривобок возглавлял Донецкую, а до того Полтавскую прокуратуру. В правоохранительных органах Кривобок проработал 29 лет. Начинал в 1975-м следователем-стажёром. В кресле прокурора Харьковской области Владимир Кривобок пробыл семь лет. В апреле 2002-го его назначили на должность прокурора области повторно — ещё на пять лет. Харьковскую областную прокуратуру не раз обвиняли в коррупции. Чаще всего в роли обвинителей выступали политики как всеукраинского, так и местного масштаба.

Информационное агентство УНИАН сегодня же опубликовало официальные причины оргвыводов по отношению к Харьковской прокуратуре:

«Звільнено прокурора Харківської області
[05.01.2004 13:50]

Заступнику прокурора Харківської області Володимиру СУХОДУБОВУ оголошено догану, а заступнику Миколі ШАДУРІ — суворо вказано на недоліки.

Як повідомляв УНІАН, Генеральна прокуратура України провела комплексну перевірку виконання прокуратурою Харківської області вимог Закону України «Про прокуратуру» та наказів генерального прокурора України, і виявила серйозні недоліки в організації роботи практично на всіх пріоритетних напрямах.

За повідомленням прес-служби Генеральної прокуратури України, «керівники прокуратури області в гонитві за справними статистичними показниками вдавалися до суттєвого викривлення реального стану законності та правопорядку в регіоні. Стиль і методи їх роботи носили здебільшого поверховий та формальний характер».

У 2003 році фактично не працювала колегія, поза увагою прокурора області залишилися питання координації діяльності правоохоронних органів у боротьбі з організованою злочинністю, корупцією, хабарництвом. І це в той час, коли в області зростає загальна злочинність, кількість тяжких і особливо тяжких злочинів, грабежів, розбійних нападів, крадіжок державного майна. На низькому рівні залишається їх розкриття, вдвічі збільшилася рецидивна злочинність. Значно послабилася боротьба зі злочинами, скоєними в сфері економіки.

Не забезпечено належного прокурорського нагляду за додержанням законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності та дізнання в органах внутрішніх справ. Кожна п'ята із заведених справ УБОЗ області закрита у зв'язку із спростуванням матеріалів про злочинну діяльність та відсутністю ознак злочину.

Мають місце факти приховування нерозкритих умисних убивств шляхом перекваліфікації злочину та їх укриття порушенням кримінальних справ за складом іншого злочину.

Боротьба з корупцією в області звелася до того, що Червонозаводським райвідділом міліції направлено до суду протокол стосовно спеціаліста Пенсійного фонду, яка за консультацію отримала коробку цукерок вартістю 10 грн., зауважили в прес-службі.

Обласний апарат прокуратури зовсім не володіє реальним станом справ у діяльності СБУ. Зокрема, із 73 кримінальних справ, порушених за фактами відмивання «брудних» коштів, лише 35 направлено до суду.

Слідчий відділ прокуратури області замість того, щоб розслідувати найбільш складні та резонансні злочини, займається справами, підслідними міліції.

Виявлені факти порушення конституційних прав громадян, незаконного утримання під вартою. Прокурори деяких районів не виїжджають на місця події, де виявлено трупи, несвоєчасно знайомляться з актами судово-медичних досліджень.

Занепокоєння Генпрокуратури викликає також ситуація з підтриманням державного обвинувачення в судах. Прокурори не тільки належним чином не реагують на незаконні вироки і призначення судами за тяжкі і особливо тяжкі злочини мір покарання нижче встановленої законом межі, але й самі орієнтують суди на її застосування.

«Забувають прокурори Харківської області й про найменш захищених своїх земляків — інвалідів, пенсіонерів та неповнолітніх. Поза увагою залишаються питання екологічної ситуації в регіоні», — відзначили у прес-службі Генпрокуратури.

Колегія Генеральної прокуратури України визнала роботу прокуратури Харківської області незадовільною практично на всіх пріоритетних напрямах».

UNIAN

Напомним, в середине декабря прошлого года Генеральная прокуратура проводила проверку прокуратуры Харьковской области. По её результатам коллегия Генпрокуратуры рекомендовала Генеральному прокурору Геннадию Васильеву привлечь к дисциплинарной ответственности прокурора Харьковской области Владимира Кривобока и трёх его заместителей.