Web Analytics

Ющенко: Политика свободных экономических зон стала черной дырой

Возобновление в Украине свободных экономических зон, для работы предприятий в льготных условиях, по мнению президента Виктора Ющенко, возможно. Но только при условии, что будут учтены ошибки прошлого. Об этом он заявил вчера в Харькове.

Та практика, которая существовала в стране, считает глава государства, была неэффективной.

“У якій країні є 24 вільних економічних зони. В ніякій. Я думаю, якщо зібрати всю Європу в ній не буде 24 вільних економічних зони. Очевидно ідея створити в країні 24 вільних економічних зони, чи зони інвестиційних пріоритетів до якоїсь міри - це була помилка, і треба признати. Дуже часто ті зони формувались від того, якщо в парламенті є 5-6 чоловік, які займаються збіркою автомобілів, вони обов’язково відкриють у певному регіоні України завод по збірці автомобілів у вільній економічній зоні”, - сказал Виктор Ющенко.

“Ви знаєте, я був проти закриття вільних економічних зон, але це рішення парламенту, це не урядове рішення, це рішення парламенту”, - напомнил президент.

По его данным, льготные зоны и режимы формировали только 4% инвестиций в страну, а при этом через одну из зон в Украину поступало 80% импорта.

“Скоріше були це зони у яких формувались багато тіньових операцій, - сказал президент. - Що відбувалося, що це, як так могло статися?.. На прикладі одного підприємства можна побачити щось процвітаюче, але про те що це стало чорною дірою в економіці України політика вільних зон, це був факт”.

“Моя позиція сьогоднішня як президента: ті ініціативи по формуванню вільних економічних зон, які зараз лунають в парламенті по різних територіях, чи у цих проектах уроки враховані. Якщо ці уроки враховано – я партнер”, - подчеркнул Ющенко.