Web Analytics

Заявление харьковских медиков в связи с выступлением Ивасюка: избавьте нас от своеволия лицемерного чиновника

Практически все специалисты-медики, которые принимали участие в спасении жизни Евгения Кушнарева, подписались под заявлением, обнародованным недавно. Как сообщил ректор Харьковского государственного медицинского университета, профессор Владимир Лесовой, среди подписантов - врачи Изюмской районной больницы, больницы Скорой помощи, врачи Санитарной авиации, специалисты института Неотложной хирургии и Харьковской областной больницы. В своем обращении врачи возмущаются высказываниями замминистра здравоохранения Валерия Ивасюка и просят правительство принять меры в связи с его «аморальным» поведением.

Напомним, что Валерий Ивасюк заявил, что народного депутата Украины, харьковчанина Евгения Кушнарева можно было спасти. Он умер 17 января 2007 года в больнице Изюма от ранения, полученного за день до этого на охоте.

Полный текст письма медиков, которые боролись за жизнь Евгения Кушнарева, опубликовал официальный сайт облгосадминистрации.

Приводим ниже его полностью без изменений:

«Обращение медицинской общественности Украины к Премьер-министру Украины В.Ф.Януковичу

Шановний Вікторе Федоровичу!

Медична громадськість України, лікарі із різних закладів охорони здоров’я, які більш ніж 20 годин боролися за життя Народного депутата України Євгена Кушнарьова, звертаються до Вас як до керівника вищого органу у системі органів виконавчої влади.

Ми надзвичайно обурені заявою заступника міністра охорони здоров’я Валерія Івасюка, яке пролунало 17 січня в прямому ефірі каналу "Тоніс". Зокрема, Валерій Петрович, який взагалі не брав участі у наданні медичної допомоги Євгену Кушнарьову, не був на місці події, не знайомився із медичною документацією і навіть не спілкувався з лікарями, що проводили операцію та реанімаційні заходи, заявив, що організм потерпілого був життєздатним впродовж доби і очікував медичної допомоги, але не дочекався її.

Зі слів цього чиновника, якби Євген Петрович отримав адекватну та своєчасну медичну допомогу, життя його було би врятовано.

Ця заява є образливим та компрометуючим всю галузь наклепом. Наголошуємо, що з моменту доставки Народного депутата до Ізюмської центральної міської лікарні робилося і було зроблено все можливе для врятування його життя, застосовані всі можливі методи реанімації та інтенсивної терапії, задіяне необхідне обладнання. Лікарі боролися за життя не Народного депутата, а людини, яка опинилась у критичному стані.

Також є неправдивою і заява пана Івасюка про те, що однією з основних причин смерті Євгена Петровича стала нестача крові. Під час надання медичної допомоги постраждалому консервована еритромаса та плазма були в достатній кількості, як і кров четвертої групи. В ході надання ургентної допомоги використовувалися найсучасніші препарати крові. Було створено резервний банк крові необхідної групи. За висновками експертів смерть Євгена Кушнарьова була спричинена не втратою крові, а несумісною з життям травмою, яка викликала поліорганну недостатність. Заяви пана Івасюка з цього приводу свідчать, в кращому випадку, про необізнаність та заангажованість.

Впевнені, що подібні необґрунтовані дії є неприпустимими для управлінця високого рангу, одного з керівників Міністерства. Голослівне звинувачення у некомпетентності провідних медичних фахівців нашої країни дискредитує звання "лікар" і галузь в цілому.

Шановний Вікторе Федоровичу! Ми вважаємо, що поведінка пана Івасюка є не лише некоректною, але і позбавлена моралі. Людина, яка працює в самій гуманній сфері – надання допомоги людям – не має права використовувати трагічну ситуацію для вирішення будь-яких питань та можливих політичних інсинуацій.

Звертаємося до Вас з проханням прийняти усі можливі заходи для позбавлення нас, лікарів, від свавілля лицемірного чиновника, який, на наш погляд, не має права називатися нашим колегою, тим більше працювати заступником міністра. Впевнені і заявляємо, що подальше перебування пана Івасюка на керівній посаді є дискредитацією всієї системи охорони здоров’я та влади в цілому».
http://www.regionnet.kharkov.ua/news.php?news=4134